Neuro-oncologische richtlijnen Gliomen en Intracranieel meningeoom online beschikbaar

De richtlijnen Gliomen en Intracranieel meningeoom zijn geautoriseerd door de betrokken verenigingen en gepubliceerd op Oncoline.

Ontwikkelingen
Op dit moment werken de richtlijnwerkgroepen Gliomen en Intracranieel meningeoom aan de implementatie- en evaluatie van de richtlijnen en aan verschillende publicaties, waaronder een samenvattingskaartje. In het najaar staan deze twee neuro-oncologische richtlijnen samen met de binnenkort te publiceren richtlijn Wervelmetastasen centraal tijdens zes regionale thema-avonden georganiseerd door IKNL. De voorzitters van de richtlijnwerkgroepen geven een presentaties over de richtlijnen en de implementatie ervan. Ook behandelen zij casussen. Informatie over de zes regionale thema-avonden vindt u binnenkort in onze agenda.

categorie: Hersentumoren
Gerelateerd

Verschillen in de registratie van hersentumoren kunnen leiden tot vertekende schattingen van de overleving

man radiotherapie hersentumor

Een recente publicatie van Girardi et al.[1] biedt een wereldwijd overzicht van de histologie (het soort weefsel) van hersentumoren. Er is echter een grote variatie te zien in de verdeling van hersentumoren naar histologisch type. Daarnaast blijken er grote internationale verschillen te bestaan in de registratie van hersentumoren met niet-kwaadaardig gedrag, zo zagen onderzoekers Otto Visser (IKNL) en Henrike Karim-Kos (Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie en IKNL) en hun collega’s. Dit kan van grote invloed zijn op de schattingen van incidentie en overleving.


 

lees verder

Kanker bij jongvolwassenen: Dennis

Dennis de Graaf is 38. Op zijn 30ste kreeg hij te horen dat hij een kwaadaardige hersentumor had, die op levensgevaarlijke wijze op zijn hersenstam drukte. Hij was succesvol ondernemer binnen een internationaal bedrijf met een druk sociaal leven, vloog de hele wereld over en woonde in een penthouse in hartje Amsterdam. ‘Ik leefde echt in een jongensdroom,’ vertelt Dennis. ‘En ineens heb je kanker, ben je doodziek en gaat je leven volledig op de rem.’ Nu, bijna acht jaar later, staat Dennis weer vol in het leven en is hij één van de medeoprichters van de AYA Foundation, die geld ophaalt voor leeftijdsspecifieke integrale zorg voor jongvolwassenen met kanker. ‘Ik weet nu eenmaal hoe belangrijk het is dat er aandacht is voor de psychosociale en leeftijdsspecifieke problemen die je tegenkomt als jongvolwassene met kanker.’

lees verder