Koersboek inspireert professionals tot oncologische netwerkvorming

Optimale oncologische zorg voor de patiënt met kanker van vandaag en morgen. Daarvoor is samenwerken in regionale oncologische netwerken noodzakelijk. Het Koersboek oncologische netwerkvorming 2015-2020 waarvan het eerste exemplaar op 8 oktober 2015 is overhandigd aan Bas van den Dungen, directeur-generaal Curatieve Zorg bij het ministerie van VWS, is bedoeld om professionals te inspireren bij de (door)ontwikkeling van oncologische netwerken in hun regio. 

Het Koersboek is ontwikkeld door de Taskforce Oncologie, die bestaat uit de patiëntenbeweging Levenmetkanker, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Stichting Oncologische Samenwerking (Soncos) en IKNL.  

Toekomstbestendige oncologische zorg
Het doel van de Taskforce is de vorming van comprehensive cancer networks (CCN's) te stimuleren en ondersteunen. Hiermee levert de Taskforce een bijdrage aan toekomstbestendige oncologische zorg voor elke patiënt, ongeacht waar hij of zij binnenkomt in de zorg.
Een CCN is een samenwerkingsverband tussen eerste-, tweede- en derdelijns aanbieders van zorg aan kankerpatiënten. In deze netwerken worden gezamenlijke afspraken gemaakt over de inhoudelijke organisatie van de zorg, de monitoring en continue kwaliteitsverbetering.

De Taskforce geeft in het Koersboek haar visie op oncologische netwerken en ideeën over het einddoel, geïllustreerd met initiatieven uit het hele land. Het Koersboek is geen richtlijn, maar een handreiking aan iedereen die betrokken is bij de oncologische zorg en bedoeld om hen verder op weg te helpen en ‘koudwatervrees’ te overwinnen. Uit de praktijkvoorbeelden blijkt dat betrokken professionals, van bestuurders en managers tot medisch specialisten, verpleegkundigen, huisartsen en paramedici, de netwerkvorming samen op eigen en unieke wijze invullen. 
Vertrekpunten zijn het patiëntenperspectief, de normen en de huidige inrichting van de oncologische zorg. Bestaande multidisciplinare overleggen en zorgpaden kunnen een belangrijk kristallisatiepunt vormen.

Netwerkvorming in de oncologie is een beweging waarbij nog veel invulling mogelijk en nodig is. Anemone Bögels, directeur patiëntenbeweging Levenmetkanker: ‘De Taskforce zal zich inspannen om input voor de invulling van de netwerken in het land op te halen. Daarnaast daag ik elke  professional en bestuurder uit zijn of haar bijdrage te leveren aan de vorming van het oncologische netwerk in de eigen regio. Ik hoop dat  het Koersboek hierbij inspireert.’

Samenwerken in CCN’s
Goede zorg voor patienten met kanker betekent samenwerken. Oncologische zorg is niet gebaat bij versnippering. Tegelijkertijd hebben patiënten behoefte aan (na)zorg zo dicht mogelijk bij huis. De afspraken binnen een CCN moeten garanderen dat er genoeg in de regio aanwezig is. CCN's leveren hoogwaardige oncologische zorg binnen een regio en maken gezamenlijk afspraken hoe deze zorg inhoudelijk te organiseren, te monitoren en continu te verbeteren. De netwerken moeten zodanig worden ingericht dat ze ook snelle invoering van innovaties kunnen garanderen. De Taskforce heeft hiervoor 21 criteria en randvoorwaarden geformuleerd.
 
Tumorspecifieke regiorapportages
IKNL is al betrokken bij de totstandkoming van diverse netwerken. Met advies over en begeleiding van transmurale zorgpaden en MDO’s en cijfermatige onderbouwing door tumorspecifieke regiorapportages kunnen we CCN's helpen opzetten en optimaal laten functioneren. Det Koersboek geeft hieraan een extra impuls.
Najaar 2015 zijn vier tumorspecifieke regiorapportages beschikbaar voor de ziekenhuizen. In de zomer hebben de ziekenhuizen hierover een brief ontvangen van IKNL. De rapportages bieden ondersteuning bij regionale netwerkvorming en kunnen ook worden gebruikt voor onderlinge vergelijkingen van de variatie in de geleverde zorg en om samen met collega’s de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. 
In een aantal regio’s is inmiddels een presentatie gegeven over opzet en inhoud van deze rapportages. De eerste reacties daarop waren positief. Verder is er een aantal regionale bijeenkomsten gepland waar de eerste regiorapportages worden gepresenteerd. 

Gerelateerd nieuws

Statistische voorspelmodellen kunnen kankerzorgkeuzes ondersteunen met informatie op maat

cover proefschrift Carolien Maas Er is een groeiende behoefte in de oncologie aan op maat gemaakte informatie over het ziekteverloop en welke behandeling het beste werkt voor een individuele patiënt. Carolien Maas (IKNL/Erasmus MC) biedt met haar promotieonderzoek belangrijke inzichten voor het voorspellen van prognoses en behandeleffecten bij patiënten met kanker. Deze inzichten ondersteunen clinici en patiënten bij het maken van beter geïnformeerde keuzes.  lees verder

European Cancer Information System geüpdatet voor beter inzicht in Europese kankertrends

European Cancer Information System Het European Cancer Information System (ECIS) is vernieuwd en bevat nu de meest actuele cijfers over kanker in Europa. Deze update is mogelijk gemaakt door gegevens van meer dan 125 kankerregistraties in 32 landen – waaronder IKNL. De coördinatie ligt bij het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie. lees verder