IKNL registreert in de NKR 133.300 tumoren in 2014

In 2014 registreerden IKNL-medewerkers voor de Nederlandse Kankerregistratie 133.300 tumoren. Dit zijn 2.800 registraties meer dan in 2013 (130.500).

Registratie jaarlijkse incidentie
De jaarlijkse incidentie van kanker bedraagt ongeveer 125.000. Een nieuwe tumor wordt niet direct geregistreerd maar na drie tot twaalf maanden. Daarom verschilt de jaarlijkse incidentie van het aantal tumoren met het aantal registraties van 2014. Door 8.000 registraties meer te doen is de gemiddelde tijd tussen de incidentiedatum en de datum van definitieve registratie in 2014 met ongeveer 3 weken verkort. 
Per jaar komen er ongeveer 100.000 nieuwe patienten met kanker bij. Een patient kan meer tumoren hebben en IKNL registreert ook niet-invasieve tumoren.

De Nederlandse Kankerregistratie 
IKNL verzamelt, analyseert en levert gegevens voor de epidemiologie van kanker en voor onderzoek naar de kwaliteit van de kankerzorg. De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) is de enige oncologische ziekteregistratie met betrouwbare en objectieve gegevens van kankerpatiĆ«nten met een landelijke dekking vanaf 1989. De databank bevat meer dan 95% van alle gevallen van kanker in Nederland. Begin februari publiceert IKNL de nieuwste cijfers en een update van de cijfers van 2013. 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder

English translation Dutch Cancer Atlas available

English version Dutch Cancer Atlas

With the launch of the Dutch Cancer Atlas by the Netherlands Comprehensive Cancer Organisation (IKNL) in January 2023, anyone can gain insight into the regional impact of cancer in the Netherlands. Now, the Dutch Cancer Atlas is also available in English; you can switch to English by clicking on the ‘change language’ button (with the flag) within the atlas itself. The interactive online atlas shows geographical patterns in cancer diagnoses, based on where people lived when they were diagnosed. IKNL analyzed these patterns for the 24 most common cancers in the Netherlands and for all of those cancers combined. Geographical variation can be observed for certain cancers, while for others, there is little to no variation. For all cancers combined, there is minimal geographical variation in the Netherlands.

lees verder