Hechte samenwerking tussen EMBRAZE en IKNL

De kwaliteit en doelmatigheid van de oncologische zorg in de regio aantoonbaar en duurzaam verbeteren. Dat is het doel van Embraze, het oncologisch netwerk van ziekenhuizen en radiotherapeutische instituten in Zeeland, West- en Midden Brabant en het Erasmus MC in Rotterdam. De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) vormt hierbij een belangrijke basis voor het uitwisselen van informatie en behandeluitkomsten. IKNL biedt daarnaast ondersteuning aan via tumorspecifieke werkgroepen en onderzoek.  

Een van de activiteiten van EMBRAZE is het organiseren van bijeenkomsten, waarin tumorspecifieke gegevens tussen de aangesloten ziekenhuizen worden gedeeld, geanalyseerd en geïnterpreteerd. Hierbij wordt nauw samengewerkt tussen de professionals in de ziekenhuizen en de onderzoekers en adviseurs oncologische zorg van IKNL. Voorafgaand zijn afspraken vastgelegd over de wijze waarop betrokkenen om dienen te gaan met transparantie en privacy.

Afspraken over samenwerking
De bijeenkomsten tussen de professionals vinden plaats in tumorspecifieke netwerkgroepen waar afspraken worden gemaakt over onder andere samenwerking en uniforme diagnostiek en behandeling per tumorsoort. Naast achtergrondinformatie over incidentie, behandeling en variatie van uitkomsten, biedt IKNL expertise aan op het gebied van netwerkvorming, zorgpaden en kwaliteitskaders, richtlijnen en visitaties.

Deze intensieve samenwerking met de professionals in de ziekenhuizen in combinatie met de data en ondersteuning van IKNL vormen de basis voor een constructieve dialoog die uiteindelijk moet leiden tot zo optimaal mogelijke zorg voor patiënten met kanker in de deelnemende ziekenhuizen. Een ander doel is regionale stroomlijning van klinische studies, om enerzijds de best mogelijke resultaten te behalen voor iedere kankerpatiënt en anderzijds het klinisch wetenschappelijk onderzoek een impuls te geven.

Optimale patiëntenzorg
Het partnership tussen EMBRAZE en IKNL wordt van beide kanten met enthousiasme begroet en met energie ingevuld. In het complexe samenspel van algemene ziekenhuizen, Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en academische ziekenhuizen, radiotherapeutische instituten, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties, is IKNL als onafhankelijke en deskundige partner van meerwaarde. Het uiteindelijk doel van de samenwerking is te komen tot optimale patiëntenzorg.

 

Gerelateerd nieuws

Dure geneesmiddelen: uitgaven immuno- en doelgerichte therapie het hardst gestegen

Nieuw platform dure geneesmiddelen De uitgaven aan immuno- en doelgerichte therapie voor de behandeling van kanker zijn tussen 2017 en 2022 verdubbeld. Dat blijkt uit kerncijfers die IKNL vandaag publiceert op het platform dure geneesmiddelen. Het platform geeft cijfers over de behandeling met dure geneesmiddelen, de patiëntpopulatie, overleving en uitgaven. lees verder

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder