Hechte samenwerking tussen EMBRAZE en IKNL
De kwaliteit en doelmatigheid van de oncologische zorg in de regio aantoonbaar en duurzaam verbeteren. Dat is het doel van Embraze, het oncologisch netwerk van ziekenhuizen en radiotherapeutische instituten in Zeeland, West- en Midden Brabant en het Erasmus MC in Rotterdam. De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) vormt hierbij een belangrijke basis voor het uitwisselen van informatie en behandeluitkomsten. IKNL biedt daarnaast ondersteuning aan via tumorspecifieke werkgroepen en onderzoek.
Een van de activiteiten van EMBRAZE is het organiseren van bijeenkomsten, waarin tumorspecifieke gegevens tussen de aangesloten ziekenhuizen worden gedeeld, geanalyseerd en geïnterpreteerd. Hierbij wordt nauw samengewerkt tussen de professionals in de ziekenhuizen en de onderzoekers en adviseurs oncologische zorg van IKNL. Voorafgaand zijn afspraken vastgelegd over de wijze waarop betrokkenen om dienen te gaan met transparantie en privacy.
Afspraken over samenwerking
De bijeenkomsten tussen de professionals vinden plaats in tumorspecifieke netwerkgroepen waar afspraken worden gemaakt over onder andere samenwerking en uniforme diagnostiek en behandeling per tumorsoort. Naast achtergrondinformatie over incidentie, behandeling en variatie van uitkomsten, biedt IKNL expertise aan op het gebied van netwerkvorming, zorgpaden en kwaliteitskaders, richtlijnen en visitaties.
Deze intensieve samenwerking met de professionals in de ziekenhuizen in combinatie met de data en ondersteuning van IKNL vormen de basis voor een constructieve dialoog die uiteindelijk moet leiden tot zo optimaal mogelijke zorg voor patiënten met kanker in de deelnemende ziekenhuizen. Een ander doel is regionale stroomlijning van klinische studies, om enerzijds de best mogelijke resultaten te behalen voor iedere kankerpatiënt en anderzijds het klinisch wetenschappelijk onderzoek een impuls te geven.
Optimale patiëntenzorg
Het partnership tussen EMBRAZE en IKNL wordt van beide kanten met enthousiasme begroet en met energie ingevuld. In het complexe samenspel van algemene ziekenhuizen, Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en academische ziekenhuizen, radiotherapeutische instituten, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties, is IKNL als onafhankelijke en deskundige partner van meerwaarde. Het uiteindelijk doel van de samenwerking is te komen tot optimale patiëntenzorg.
COVID-19 en kanker: terugblik op de pandemie

Tussen september 2020 en februari 2023 werden binnen het COVID-19 programma van ZonMW en het landelijke project 'COVID en kanker in Nederland' tientallen studies verricht om het effect van de pandemie op de oncologische zorg in kaart te brengen én hiervan te leren. Op een speciale themapagina delen we de belangrijkste resultaten.
lees verderTijdige integratie palliatieve zorg in álle domeinen reguliere zorg nodig

Het aantal mensen met een levensbedreigende ziekte in Nederland neemt toe. Voor al deze mensen is palliatieve zorg - die je krijgt als je weet dat je niet meer kunt genezen - van groot belang. Om hoogwaardige palliatieve zorg op het juiste moment, op de juiste plek en door de juiste zorgverlener te realiseren is tijdige integratie van palliatieve zorg in álle domeinen van reguliere zorg nodig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van IKNL-onderzoeker Dr. Manon Boddaert, die hierop op 15 maart 2023 promoveerde. Het onderzoek geeft inzicht in de meerwaarde, beschikbaarheid én toegankelijkheid van palliatieve zorg in Nederland. Daarnaast beschrijft het de totstandkoming van het nationale Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland en presenteert het daaruit de essenties om zorgverleners te ondersteunen in het bieden van hoogwaardige palliatieve zorg.
lees verder