Trials en deskundigenpanel krijgen plaats op Kanker.nl

Kanker.nl heeft twee nieuwe informatiediensten: zorgprofessionals die online antwoord geven op vragen van patiënten en alle trialinformatie. Onderzoekers kunnen kankerpatiënten dus voortaan via Kanker.nl informeren over hun oncologische studies. Kanker.nl, het online informatieplatform en sociaal netwerk voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten is vorig jaar gestart en heeft  inmiddels ongeveer 7000 deelnemers en bijna 6000 unieke bezoekers per dag.

www.kanker.nl/kankeronderzoek
De publicatie van oncologische studies neemt de functie over van de website www.kankeronderzoek.info die op 17 november uit de lucht is gegaan. Deze website bevat informatie over bijna 200 lopende trials. Patiënten die in hun profiel op Kanker.nl hebben aangegeven interesse te hebben in deelname aan een kankeronderzoek, ontvangen voortaan een trial-alert over onderzoeken die bij hen passen. De informatie is ook van belang voor professionals: zij kunnen de site samen met een patiënt bezoeken om na te gaan of er mogelijkheden zijn voor deelname aan een trial. 

www.kanker.nl/vragenaanprofessionals
Op Kanker.nl is een deskundigenpanel gestart aan wie patiënten vragen kunnen stellen over (voorlopig) gynaecologische kanker, bijnierkanker, darmkanker, psychosociale problematiek bij kanker en kankeronderzoek. 
Matthijs de Wit, psycholoog bij psycho-oncologisch centrum Het Behouden Huys in Haren is een van de deskundigen: ’Psychosociale zorg is onderbelicht. Online hulp zoals op Kanker.nl is erg waardevol. Het gevoel van herkenning, het besef dat men niet de enige is met bepaalde zorgen, is de eerste stap. Voor veel mensen in online hulp al voldoende om hun angsten beheersbaar te maken’.


Prof. dr. R. Kruitwagen is gynaecologisch oncoloog en hoofd van de divisie Gynaecologie/Oncologie in het MUMC. Zijn reden om hieraan mee te werken is helder: 'De patiënt staat centraal en moet steeds vaker betrokken worden bij het behandelbeleid, zeker als er meerdere opties zijn voor behandelingen. Dit betekent dat de informatievoorziening optimaal moet zijn en Kanker.nl draagt daar absoluut aan bij'.

24/7 Kanker.nl
Een jaar na livegang zijn de reacties van zowel patiënten, naasten als behandelaars positief. Prof. dr. P.D. (Peter) Siersema, maagdarmleverarts bij het UMC Utrecht: ‘Ik denk dat een goed voorgelichte patiënt veel minder angst heeft voor behandelingen, om vragen te stellen of om te begrijpen wat er gaat gebeuren, dan een patiënt die niet goed is ingelicht of voorgelicht. Daarom is zo’n platform  heel erg belangrijk en nodig. Daarnaast is het voor ons als behandelaars belangrijk om te weten wat patiënten gelezen kunnen hebben. En dat patiënten weten dat hun dokter ook achter die informatie staat.’

Kanker.nl is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, NFK en IKNL.