Pilot implementatie richtlijn Oncologische revalidatie succesvol

Op 3 juni werd de slotmanifestatie implementatieproject richtlijn Oncologische revalidatie door 200 professionals bezocht. IKNL nam het initiatief om in een tweejarig project met zes pilotcentra de richtlijn voor revalidatiezorg bij kanker te implementeren en daarmee een voorbeeld te zijn voor de rest van het land. Oncologische revalidatie in Nederland kan nog beter ingebed worden in de oncologische zorg.

De belangrijkste aandachtspunten
Uit de interactieve workshopsessies kwamen zes aandachtspunten:

  • Oncologische revalidatie moet mee in de transmurale zorgpaden.

  • Revalidatie is geïndiceerd in fasen van en na kankerbehandeling en palliatieve fase.

  • Een duidelijke visie op revalidatiezorg en nazorg geeft richting aan de organisatie van zorg.

  • Het traject van oncologische revalidatieprogramma’s is zorg op maat; een goede logistiek is belangrijk.

  • Oncologische revalidatie is item voor oncologiecommissies, MDO's en oncologiebesprekingen.

Werken aan hetzelfde doel 
Professionals en centra die de richtlijn Oncologische revalidatie gaan implementeren, kregen alles te horen over de ervaringen en kennis die zijn opgedaan tijdens het project. In de plenaire voordracht onderstreepte prof. dr. H. Hillen, emeritus hoogleraar interne geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht de belangrijke effecten van revalidatie bij de gevolgen van kanker. Twee ervaringsdeskundigen bevestigden dit: "Het mooie aan het revalidatieprogramma is het doel: herstellen van kanker. Naast fysieke training is er ook aandacht voor psycho-educatie, werken aan je functioneren."

Implementatie geslaagd 
Mevrouw drs. G. Eikelboom, voorzitter van Stichting Herstel & Balans en bestuurder van Revalidatie Friesland lichtte de ontwikkeling van de oncologische revalidatie in Nederland toe. Het revalidatieprogramma Herstel & Balans is hiervan de start geweest. De stichting heeft de zorgfinanciering geregeld.

Mevrouw dr. M. Velthuis, adviseur IKNL concludeert dat implementatie van de richtlijn voor het grootste deel geslaagd is en dat een belangrijke set aan instrumenten is opgeleverd. De set maakt het werken met de richtlijn in de praktijk makkelijker. IKNL stelt deze instrumenten nu beschikbaar en ondersteunt centra in het werken met de richtlijn.

De resultaten van de ziekenhuizen
Tijdens twee postersessies presenteerden de zes pilotcentra - Meander Medisch Centrum, Revant, Rijndam revalidatie, Revalidatiecentrum Roessingh, UMCG-CvR- locatie Beatrixoord en Revalidatiecentrum de Hoogstraat met UMC Utrecht - hun belangrijkste projectresultaten:

  • Implementatie van de richtlijn met de behandelprogramma's is haalbaar.

  • Bekendheid en draagvlak voor oncologische revalidatie zijn voorwaarden.

  • Samenwerking tussen oncologische zorg, revalidatiezorg en eerstelijnszorg is essentieel.

  • Een knowledge broker in de instelling helpt bij de uitwerking van de richtlijn naar de praktijk.

Mevrouw drs. Gijsen, senior adviseur IKNL: "Het is nu aan andere centra om de richtlijnimplementatie ook op te pakken en oncologische revalidatie in te bedden in de ketenzorg. IKNL helpt daarbij, met de set instrumenten en de succesvolle implementatiemethode Doorbraak met Knowledge brokers."

 Bent u geïnteresseerd? U kunt contact opnemen met uw adviseur bij IKNL voor ondersteuning of neem contact op met Brigitte Gijsen b.gijsen@iknl.nl of Miranda Velthuis m.velthuis@iknl.nl.

Gerelateerd nieuws

Overlevingsverschillen tussen jong-volwassenen en kinderen bij non-hodgkinlymfoom

Non-hodgkinlymfoon

Jongvolwassenen (AYA’s) met non-hodgkinlymfoom hebben slechtere overlevingskansen dan kinderen met dezelfde ziekte, blijkt uit Amerikaanse studies. Is in Nederland ook sprake van zo'n overlevingsverschil? Dat onderzochten Maya Schulpen (Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) en collega’s van o.a. HOVON en IKNL op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Zij gaven specifieke aandacht aan de meest voorkomende subtypen: diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), Burkittlymfoom (BL), T-lymfoblastair lymfoom (T-LBL) en anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL). Uit de studie blijkt dat in Nederland AYA’s met T-LBL en BL slechtere overlevingskansen hebben dan kinderen, maar dat er geen verschil is voor DLBCL.

lees verder

Start implementatieproject Vast Aanspreekpunt Oncologie in de eerstelijnszorg

verpleegkundige met patient

Patiënten met kanker vinden een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis erg belangrijk, zo blijkt uit de uitvraag Doneer je Ervaring ‘Kankerzorg is meer dan de medische behandeling’ van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten organisaties (NFK). Om zorg binnen en buiten het ziekenhuis nog beter op elkaar af te stemmen is per 1 mei 2023 het project Vast Aanspreekpunt (VAP) Oncologie in de eerstelijnszorg gestart.

lees verder