Pilot implementatie richtlijn Oncologische revalidatie succesvol

Op 3 juni werd de slotmanifestatie implementatieproject richtlijn Oncologische revalidatie door 200 professionals bezocht. IKNL nam het initiatief om in een tweejarig project met zes pilotcentra de richtlijn voor revalidatiezorg bij kanker te implementeren en daarmee een voorbeeld te zijn voor de rest van het land. Oncologische revalidatie in Nederland kan nog beter ingebed worden in de oncologische zorg.

De belangrijkste aandachtspunten
Uit de interactieve workshopsessies kwamen zes aandachtspunten:

  • Oncologische revalidatie moet mee in de transmurale zorgpaden.

  • Revalidatie is geïndiceerd in fasen van en na kankerbehandeling en palliatieve fase.

  • Een duidelijke visie op revalidatiezorg en nazorg geeft richting aan de organisatie van zorg.

  • Het traject van oncologische revalidatieprogramma’s is zorg op maat; een goede logistiek is belangrijk.

  • Oncologische revalidatie is item voor oncologiecommissies, MDO's en oncologiebesprekingen.

Werken aan hetzelfde doel 
Professionals en centra die de richtlijn Oncologische revalidatie gaan implementeren, kregen alles te horen over de ervaringen en kennis die zijn opgedaan tijdens het project. In de plenaire voordracht onderstreepte prof. dr. H. Hillen, emeritus hoogleraar interne geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht de belangrijke effecten van revalidatie bij de gevolgen van kanker. Twee ervaringsdeskundigen bevestigden dit: "Het mooie aan het revalidatieprogramma is het doel: herstellen van kanker. Naast fysieke training is er ook aandacht voor psycho-educatie, werken aan je functioneren."

Implementatie geslaagd 
Mevrouw drs. G. Eikelboom, voorzitter van Stichting Herstel & Balans en bestuurder van Revalidatie Friesland lichtte de ontwikkeling van de oncologische revalidatie in Nederland toe. Het revalidatieprogramma Herstel & Balans is hiervan de start geweest. De stichting heeft de zorgfinanciering geregeld.

Mevrouw dr. M. Velthuis, adviseur IKNL concludeert dat implementatie van de richtlijn voor het grootste deel geslaagd is en dat een belangrijke set aan instrumenten is opgeleverd. De set maakt het werken met de richtlijn in de praktijk makkelijker. IKNL stelt deze instrumenten nu beschikbaar en ondersteunt centra in het werken met de richtlijn.

De resultaten van de ziekenhuizen
Tijdens twee postersessies presenteerden de zes pilotcentra - Meander Medisch Centrum, Revant, Rijndam revalidatie, Revalidatiecentrum Roessingh, UMCG-CvR- locatie Beatrixoord en Revalidatiecentrum de Hoogstraat met UMC Utrecht - hun belangrijkste projectresultaten:

  • Implementatie van de richtlijn met de behandelprogramma's is haalbaar.

  • Bekendheid en draagvlak voor oncologische revalidatie zijn voorwaarden.

  • Samenwerking tussen oncologische zorg, revalidatiezorg en eerstelijnszorg is essentieel.

  • Een knowledge broker in de instelling helpt bij de uitwerking van de richtlijn naar de praktijk.

Mevrouw drs. Gijsen, senior adviseur IKNL: "Het is nu aan andere centra om de richtlijnimplementatie ook op te pakken en oncologische revalidatie in te bedden in de ketenzorg. IKNL helpt daarbij, met de set instrumenten en de succesvolle implementatiemethode Doorbraak met Knowledge brokers."

 Bent u geïnteresseerd? U kunt contact opnemen met uw adviseur bij IKNL voor ondersteuning of neem contact op met Brigitte Gijsen b.gijsen@iknl.nl of Miranda Velthuis m.velthuis@iknl.nl.

Gerelateerd nieuws

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Kanker in Nederland: Sociaaleconomische verschillen deel 3 Mensen met een lager inkomen in Nederland leven gemiddeld korter en hebben minder kans om kanker te overleven dan mensen met een hoger inkomen. Ook ervaren ze een verminderde kwaliteit van leven bij of na kanker. Dit blijkt uit ons nieuwste onderzoek naar sociaaleconomische ongelijkheid in de kankerzorg. De resultaten worden vanavond gepresenteerd en toegelicht tijdens het IKNL-symposium "Gezondheidsverschillen bij kanker in Nederland: Hoe dichten we de kloof?” lees verder

Overleving mensen met kanker in Nederland verder gestegen

nieuwe behandelmethodes De overlevingskansen van patiënten met kanker zijn in 20 jaar bemoedigend gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) voor 2020-2022, die IKNL heeft gepubliceerd. We zien bij verschillende soorten kanker aanzienlijke verbeteringen in de driejaarsoverleving. Dit komt door nieuwe behandelmethodes met onder meer innovatieve geneesmiddelen, en door betere diagnostiek. De vijfjaarsoverleving voor de periode 2018-2022 is ten opzichte van 2013-2017 gestegen met 2 procentpunt naar 68%. Van alle patiënten bij wie in de periode 2018-2022 kanker is vastgesteld zal ruim twee derde (68%) de eerste 5 jaar na de ziekte overleven. lees verder