Implementatieproject richtlijn Oncologische revalidatie succesvol

Van 2012 tot 2014 helpt IKNL bij het implementeren van de richtlijn Oncologische revalidatie op zes locaties. Het project is een coproductie van hoofdaannemer Meander MC, projectleider IKNL en de locaties Meander MC, Revant, Rijndam, Het Roessingh, UMC Utrecht/De Hoogstraat en UMC Groningen/Beatrixoord.  Het Innovatieprogramma Revalidatie van ZonMw en Revalidatie Nederland financiert mee. Op 3 juni 2014 is er een slotmanifestatie, waarop IKNL en de zes centra de resultaten en opgedane kennis presenteren.

Nieuwe aanpak van richtlijnimplementatie 
Doel van het project is de richtlijn Oncologische revalidatie implementeren met structurele verwijzing naar de revalidatie, uitbreiding van het revalidatieaanbod, nieuwe ketenzorg en kennisnetwerk. De zes projectlocaties genereren kennis en ervaringen die helpen bij de landelijke implementatie van de richtlijn. Uniek aan het project is dat twee implementatiemethodes gecombineerd zijn: de doorbraakmethode en de knowledge brokersmethode.  

Successen en drempels 
De evaluatie van het project loopt en de resultaten worden nu zichtbaar. Het blijkt mogelijk nieuwe revalidatieprogramma’s tijdens en na kankerbehandeling en in de palliatieve fase grotendeels in te voeren in de centra. De revalidatiemodules uit de richtlijn zijn: fysieke training, informatiemodule, psychosociale begeleiding, psycho-educatie, energieverdeling, voeding en dieet en arbeidsintegratie. Hier vindt u meer informatie over de modules.

Ketenzorg blijkt moeilijker te organiseren, met name de signalering-verwijzing vanuit oncologie naar revalidatie. De oncologische revalidatie is verzekerde zorg, maar macro-budgettaire beperkingen zijn een hindernis  in het opzetten van deze zorg. 

Slotmanifestatie 3 juni 2014
Op 3 juni 2014 is de landelijke slotmanifestatie. IKNL en de zes centra delen de resultaten en ervaringen uit het project met zorgprofessionals, managers en projectteams in de revalidatiecentra en revalidatieafdelingen.

Voor informatie over het project en implementatie van de richtlijn kunt u bij IKNL contact opnemen met uw adviseur netwerken, projectleiders Brigitte Gijsen en Miranda Velthuis en voor opleidingen met Tessa de Leur.

Gerelateerd nieuws

Overlevingsverschillen tussen jong-volwassenen en kinderen bij non-hodgkinlymfoom

Non-hodgkinlymfoon

Jongvolwassenen (AYA’s) met non-hodgkinlymfoom hebben slechtere overlevingskansen dan kinderen met dezelfde ziekte, blijkt uit Amerikaanse studies. Is in Nederland ook sprake van zo'n overlevingsverschil? Dat onderzochten Maya Schulpen (Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) en collega’s van o.a. HOVON en IKNL op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Zij gaven specifieke aandacht aan de meest voorkomende subtypen: diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), Burkittlymfoom (BL), T-lymfoblastair lymfoom (T-LBL) en anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL). Uit de studie blijkt dat in Nederland AYA’s met T-LBL en BL slechtere overlevingskansen hebben dan kinderen, maar dat er geen verschil is voor DLBCL.

lees verder

Start implementatieproject Vast Aanspreekpunt Oncologie in de eerstelijnszorg

verpleegkundige met patient

Patiënten met kanker vinden een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis erg belangrijk, zo blijkt uit de uitvraag Doneer je Ervaring ‘Kankerzorg is meer dan de medische behandeling’ van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten organisaties (NFK). Om zorg binnen en buiten het ziekenhuis nog beter op elkaar af te stemmen is per 1 mei 2023 het project Vast Aanspreekpunt (VAP) Oncologie in de eerstelijnszorg gestart.

lees verder