Implementatieproject richtlijn Oncologische revalidatie succesvol

Van 2012 tot 2014 helpt IKNL bij het implementeren van de richtlijn Oncologische revalidatie op zes locaties. Het project is een coproductie van hoofdaannemer Meander MC, projectleider IKNL en de locaties Meander MC, Revant, Rijndam, Het Roessingh, UMC Utrecht/De Hoogstraat en UMC Groningen/Beatrixoord.  Het Innovatieprogramma Revalidatie van ZonMw en Revalidatie Nederland financiert mee. Op 3 juni 2014 is er een slotmanifestatie, waarop IKNL en de zes centra de resultaten en opgedane kennis presenteren.

Nieuwe aanpak van richtlijnimplementatie 
Doel van het project is de richtlijn Oncologische revalidatie implementeren met structurele verwijzing naar de revalidatie, uitbreiding van het revalidatieaanbod, nieuwe ketenzorg en kennisnetwerk. De zes projectlocaties genereren kennis en ervaringen die helpen bij de landelijke implementatie van de richtlijn. Uniek aan het project is dat twee implementatiemethodes gecombineerd zijn: de doorbraakmethode en de knowledge brokersmethode.  

Successen en drempels 
De evaluatie van het project loopt en de resultaten worden nu zichtbaar. Het blijkt mogelijk nieuwe revalidatieprogramma’s tijdens en na kankerbehandeling en in de palliatieve fase grotendeels in te voeren in de centra. De revalidatiemodules uit de richtlijn zijn: fysieke training, informatiemodule, psychosociale begeleiding, psycho-educatie, energieverdeling, voeding en dieet en arbeidsintegratie. Hier vindt u meer informatie over de modules.

Ketenzorg blijkt moeilijker te organiseren, met name de signalering-verwijzing vanuit oncologie naar revalidatie. De oncologische revalidatie is verzekerde zorg, maar macro-budgettaire beperkingen zijn een hindernis  in het opzetten van deze zorg. 

Slotmanifestatie 3 juni 2014
Op 3 juni 2014 is de landelijke slotmanifestatie. IKNL en de zes centra delen de resultaten en ervaringen uit het project met zorgprofessionals, managers en projectteams in de revalidatiecentra en revalidatieafdelingen.

Voor informatie over het project en implementatie van de richtlijn kunt u bij IKNL contact opnemen met uw adviseur netwerken, projectleiders Brigitte Gijsen en Miranda Velthuis en voor opleidingen met Tessa de Leur.

Gerelateerd nieuws

Congres Kanker & Leven 12 mei 2023: Meld je nu aan!

congres 2023

Voor mensen die leven met kanker is het belangrijk dat de zorg vanuit het ziekenhuis naadloos aansluit op de eerstelijns zorg. Zorgverleners uit de eerste lijn werken steeds vaker met elkaar samen in oncologiezorgnetwerken. Op het congres Kanker & Leven op 12 mei 2023 staat de vraag centraal hoe we de zorg voor de gevolgen van kanker in oncologiezorgnetwerken, informele zorg en medisch technische zorg vanuit het ziekenhuis met elkaar kunnen verbinden.

lees verder

ESMO: ‘Samenwerking ook op Europees niveau nodig voor mensen die leven met of na kanker’

Lonneke, een witte vrouw met een korte blonde bob, staat glimlachend met haar arm geleund op een bureau. Ze draagt een spijkerjasje en een zwart-wit gestreepte top

Leven met of na kanker moet ook op Europees niveau aandacht krijgen, aldus de European Society for Medical Oncology (ESMO). Niet alleen omdat iedereen in Europa toegang moet krijgen tot de best mogelijke zorg, maar ook omdat we binnen Europa van elkaar kunnen leren. Dr. Lonneke van de Poll-Franse (IKNL/NKI-AVL/Tilburg University) is een van de experts binnen ESMO betrokken bij het onderwerp kanker en kwaliteit van leven: ‘We willen goede zorg realiseren voor iedereen die leeft met of na kanker, maar de zorg is lokaal overal anders ingericht. De best ingerichte zorg zal er dus overal anders uit zien, maar we kunnen op Europees niveau van elkaar leren en samenwerken.’

lees verder