Herstel na kanker
De IKNL-basisrichtlijn Herstel na kanker geeft aanbevelingen voor de nazorg in het eerste jaar na afloop van de behandeling. Uw doel daarbij is niet alleen het detecteren van nieuwe kankermanifestaties, maar ook het signaleren, begeleiden en behandelen van de gevolgen van de kankerbehandeling bij uw patiënt.
Diverse hulpmiddelen
Naast de richtlijn, die u kunt vinden op Oncoline, heeft IKNL allerlei instrumenten om het gebruik van de richtlijn te vergemakkelijken. Daarbij horen onder meer een samenvattingskaart van de richtlijn en een geaccrediteerde nascholing met web-TV via MC tv.
Daarnaast hebben we een generiek persoonlijk nazorgplan, tumorspecifieke nazorgplannen voor een aantal tumorsoorten en een checklist die organisaties kunnen gebruiken bij het implementeren van het nazorgplan. De checklist is gebaseerd op het IKNL-project ‘Implementatie nazorgplan oncologie’ waarin het persoonlijk nazorgplan in drie ziekenhuizen is geïmplementeerd.
Meer informatie en ondersteuning
Hebt u vragen neem dan contact op met uw adviseur. In een vrijblijvend gesprek stelt u een programma voor een in-company-adviestraject samen.
Congres Kanker & Leven 12 mei 2023: Meld je nu aan!

Voor mensen die leven met kanker is het belangrijk dat de zorg vanuit het ziekenhuis naadloos aansluit op de eerstelijns zorg. Zorgverleners uit de eerste lijn werken steeds vaker met elkaar samen in oncologiezorgnetwerken. Op het congres Kanker & Leven op 12 mei 2023 staat de vraag centraal hoe we de zorg voor de gevolgen van kanker in oncologiezorgnetwerken, informele zorg en medisch technische zorg vanuit het ziekenhuis met elkaar kunnen verbinden.
lees verderESMO: ‘Samenwerking ook op Europees niveau nodig voor mensen die leven met of na kanker’

Leven met of na kanker moet ook op Europees niveau aandacht krijgen, aldus de European Society for Medical Oncology (ESMO). Niet alleen omdat iedereen in Europa toegang moet krijgen tot de best mogelijke zorg, maar ook omdat we binnen Europa van elkaar kunnen leren. Dr. Lonneke van de Poll-Franse (IKNL/NKI-AVL/Tilburg University) is een van de experts binnen ESMO betrokken bij het onderwerp kanker en kwaliteit van leven: ‘We willen goede zorg realiseren voor iedereen die leeft met of na kanker, maar de zorg is lokaal overal anders ingericht. De best ingerichte zorg zal er dus overal anders uit zien, maar we kunnen op Europees niveau van elkaar leren en samenwerken.’
lees verder