Meer onderzoek nodig naar peritonitis carcinomatosa bij maagcarcinoom

Peritonitis carcinomatosa, uitzaaiingen in het buikvlies, komt regelmatig voor bij patiënten met maagcarcinoom. Vooral bij jongere patiënten met een gevorderde tumorstadium. Gezien het negatieve effect van peritonitis carcinomatosa op de overleving, is meer onderzoek gewenst naar de veelbelovende resultaten die eerder behaald zijn met multimodale behandelingen bij deze patiënten. Dat schrijven Irene Thomassen en collega´s in een recent artikel in de International Journal of Cancer.

Peritoneale metastasen zijn een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit bij patiënten met een maagcarcinoom. Het doel van deze studie was om betrouwbare data te verzamelen over incidentie, risicofactoren en prognose van peritonitis carcinomatosa bij patiënten met een maagtumor. Hiervoor werden alle patiënten met een maagcarcinoom opgenomen uit de kankerregistatie van het IKZ die tussen 1995 en 2011 gediagnosticeerd waren. De incidentie en overleving werden berekend. Ook werden risicofactoren voor peritonitis carcinomatosa bepaald met behulp van multivariate logistische regressie-analyse.

In totaal werden 5.220 patiënten met een maagcarcinoom geïncludeerd. Bij 2.029 (39%) patiënten was sprake van gemetastaseerde ziekte. Binnen deze groep hadden 706 patiënten (14%) peritoneale metastasen, waarvan 491 patiënten (9%) met metastasen beperkt tot alleen het peritoneum. Een jongere leeftijd (<60 jaar), vrouwelijk geslacht, een gevorderd T- en N-stadium, en een primair zegelringcelcarcinoom of linitis plastica waren geassocieerd met hogere odds ratio's voor het ontwikkelen van peritonitis carcinomatosa.

De mediane overleving van patiënten zonder metastasen was 14 maanden, maar bedroeg slechts 4 maanden voor patiënten met peritoneale metastasen. Peritonitis carcinomatosa komt regelmatig voor bij patiënten met een maagcarcinoom, vooral bij jongere patiënten met een gevorderd tumorstadium. Gezien het negatieve effect van peritonitis carcinomatosa op de overleving, is meer onderzoek gewenst naar de veelbelovende resultaten die eerder behaald zijn met multimodale behandelingen bij deze patiënten.

Gerelateerd nieuws

Ook na centralisatie praktijkvariatie bij behandeling slokdarm- en maagkanker

Het proefschrift van Josianne Luijten belicht praktijkvariatie bij slokdarm- en maagkanker

Ondanks verdere centralisatie voor operatieve zorg is er nog steeds sprake van praktijkvariatie bij de behandeling van slokdarm- en maagkanker in Nederland. Tegelijk zijn er goede voorbeelden van multidisciplinaire overleggen die bijdragen aan een betere behandeling. Dat blijkt uit het proefschrift ‘Insights in Variation in Oncological Upper GI practice’ van Josianne Luijten. Ze promoveert op 22 december aan het ErasmusMC.

lees verder

Behandeling uitgezaaide slokdarm- en maagkanker: een overzicht

Het rapport slokdarm- en maagkanker geeft een totaaloverzicht van cijfers en trends

Bij de behandeling van uitgezaaide  slokdarm- of maagkanker is traditioneel veel aandacht voor onderzoek uit trials. Rob Verhoeven, senior onderzoeker bij IKNL en verbonden aan het AmsterdamUMC, zette de trends op een rij op basis van real world data uit de Nederlandse Kankerregistratie tijdens het 5e multidisciplinair gastro-intestinaal oncologie congres. 
 

lees verder