Meer onderzoek nodig naar peritonitis carcinomatosa bij maagcarcinoom

Peritonitis carcinomatosa, uitzaaiingen in het buikvlies, komt regelmatig voor bij patiënten met maagcarcinoom. Vooral bij jongere patiënten met een gevorderde tumorstadium. Gezien het negatieve effect van peritonitis carcinomatosa op de overleving, is meer onderzoek gewenst naar de veelbelovende resultaten die eerder behaald zijn met multimodale behandelingen bij deze patiënten. Dat schrijven Irene Thomassen en collega´s in een recent artikel in de International Journal of Cancer.

Peritoneale metastasen zijn een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit bij patiënten met een maagcarcinoom. Het doel van deze studie was om betrouwbare data te verzamelen over incidentie, risicofactoren en prognose van peritonitis carcinomatosa bij patiënten met een maagtumor. Hiervoor werden alle patiënten met een maagcarcinoom opgenomen uit de kankerregistatie van het IKZ die tussen 1995 en 2011 gediagnosticeerd waren. De incidentie en overleving werden berekend. Ook werden risicofactoren voor peritonitis carcinomatosa bepaald met behulp van multivariate logistische regressie-analyse.

In totaal werden 5.220 patiënten met een maagcarcinoom geïncludeerd. Bij 2.029 (39%) patiënten was sprake van gemetastaseerde ziekte. Binnen deze groep hadden 706 patiënten (14%) peritoneale metastasen, waarvan 491 patiënten (9%) met metastasen beperkt tot alleen het peritoneum. Een jongere leeftijd (<60 jaar), vrouwelijk geslacht, een gevorderd T- en N-stadium, en een primair zegelringcelcarcinoom of linitis plastica waren geassocieerd met hogere odds ratio's voor het ontwikkelen van peritonitis carcinomatosa.

De mediane overleving van patiënten zonder metastasen was 14 maanden, maar bedroeg slechts 4 maanden voor patiënten met peritoneale metastasen. Peritonitis carcinomatosa komt regelmatig voor bij patiënten met een maagcarcinoom, vooral bij jongere patiënten met een gevorderd tumorstadium. Gezien het negatieve effect van peritonitis carcinomatosa op de overleving, is meer onderzoek gewenst naar de veelbelovende resultaten die eerder behaald zijn met multimodale behandelingen bij deze patiënten.

Gerelateerd nieuws

Met realworlddata sneller inzicht in mogelijke effectiviteit nieuw geneesmiddel bij maagkanker

Rob Verhoeven gaf een posterpresentatie over maagkanker op de ESMO 2023

De effectiviteit van een geneesmiddel wordt vastgesteld op basis van de resultaten van klinisch gerandomiseerd onderzoek. Op de ESMO liet onderzoeker dr. Rob Verhoeven (IKNL) zien dat met behulp van realworlddata al inzichten gegeven kunnen worden voor de gerandomiseerde trial is afgerond.

lees verder

Klachten na operatie bij slokdarm- of maagkanker in eerste drie maanden het meest intensief

Klachten na operatie bij slokdarm- maagkanker

Een belangrijk onderdeel van de behandeling bij niet-uitgezaaide slokdarm- of maagkanker bestaat uit een operatieve verwijdering van de tumor. Een aanzienlijk deel van de patiënten kampt hierna met spijsverteringsgerelateerde klachten. Felice van Erning (IKNL) en collega’s brachten in kaart welke klachten dit precies zijn, wanneer ze zich manifesteren en wat de impact is op kwaliteit van leven. 

lees verder