dr. ir. Marieke Louwman Integraal Kankercentrum Nederland

Marieke Louwman

senior onderzoeker huidkanker

Dr. ir. Marieke Louwman is senior onderzoeker bij de afdeling Research & Development. Als epidemioloog geeft ze met haar onderzoek inzicht in mogelijkheden voor preventie van kanker en verbetering van zorg en nazorg voor mensen die kanker hebben gekregen. Ze was betrokken bij veel population based kankerregistratiestudies waarmee allerlei trends over de tijd inzichtelijk werden. Daarnaast deed zij onderzoek op het gebied van public health, zoals onderzoek naar kankerclusters, het bevolkingsonderzoek borstkanker, meervoudige tumoren en de invloed van sociaal-economische status.

Marieke Louwman behaalde haar MSc aan de Universiteit Wageningen en promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De laatste jaren concentreert haar onderzoek zich met name op het gebied van huidkanker. Haar doel is onderzoek waar de patiënt beter van wordt: inzichtelijk maken welke behandelingen sneller of beter moeten, welke (na)controles wellicht overbodig zijn en waar de zorg anders georganiseerd kan worden zodat die voor iedereen toegankelijk blijft.

 De kankerregistratie is een onuitputtelijke bron van objectieve informatie voor alle medici en beleidsmakers in de oncologie.

Publicaties

Proefschrift

Aan het woord

Zie ook

Projecten

THREAT: the risk among early stage melanomas on distant metastasis

Ongeveer 90% van alle melanoompatiënten heeft een melanoom in een vroeg stadium. Toch overlijdt uiteindelijk een groot gedeelte van deze patiënten: gemiddeld 41% van alle jaarlijks overleden melanoompatiënten had bij diagnose een melanoom in een vroeg stadium. Daarom zijn methodes nodig waarmee betere voorspellingen van prognose gedaan kunnen worden bij melanomen in een vroeg stadium; in het bijzonder om te kunnen identificeren welke patiënten een groot risico hebben op ziekteprogressie met uitzaaiingen op afstand.

lees verder
Nieuws

NVDV en IKNL vanaf nu strategisch partner Zonvenant

Thijs Merkx IKNL tekent Zonvenant Huidfonds Samen met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) tekenden wij het Zonvenant, een interventie van het Nationaal Huidfonds. Door het Zonvenant te tekenen verbindt een organisatie zich aan de afspraak om minimaal 3 jaar actief bij te dragen aan het voorkomen van huidkanker. Het doel is om bewustwording van het belang van zonbescherming te vergroten zodat Nederlanders verstandiger en daarmee veiliger met de zon omgaan. Als strategisch partner van het Zonvenant ondersteunen we de preventie van huidkanker in brede zin. lees verder

Kankersoorten

Huid

Onderzoeksdomeinen

Public health, kwaliteit van zorg

Contactgegevens

E-mail