Marieke Louwman

senior onderzoeker huidkanker

Dr. ir. Marieke Louwman is senior onderzoeker bij de afdeling Research & Development. Als epidemioloog geeft ze met haar onderzoek inzicht in mogelijkheden voor preventie van kanker en verbetering van zorg en nazorg voor mensen die kanker hebben gekregen. Ze was betrokken bij veel population based kankerregistratiestudies waarmee allerlei trends over de tijd inzichtelijk werden. Daarnaast deed zij onderzoek op het gebied van public health, zoals onderzoek naar kankerclusters, het bevolkingsonderzoek borstkanker, meervoudige tumoren en de invloed van sociaal-economische status.

Marieke Louwman behaalde haar MSc aan de Universiteit Wageningen en promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De laatste jaren concentreert haar onderzoek zich met name op het gebied van huidkanker. Haar doel is onderzoek waar de patiƫnt beter van wordt: inzichtelijk maken welke behandelingen sneller of beter moeten, welke (na)controles wellicht overbodig zijn en waar de zorg anders georganiseerd kan worden zodat die voor iedereen toegankelijk blijft.

 De kankerregistratie is een onuitputtelijke bron van objectieve informatie voor alle medici en beleidsmakers in de oncologie.

Publicaties

Proefschrift

Aan het woord

Zie ook

Projecten

PATH-project: Therapiekeuze op basis van moleculaire analyse bij melanomen

Het project PATH (Predictieve Analyse voor THerapie) is een samenwerkingsverband  tussen 35 pathologieafdelingen in Nederland, oncologen, longartsen, PALGA en IKNL om de moleculaire predictieve diagnostiek in Nederland te optimaliseren. Het project is gericht op de moleculaire analyses die belangrijk zijn voor therapiekeuze van patiĆ«nten met kanker. Een van de tumortypes waarop wordt gefocust is melanoom.

lees verder

Kankersoorten

Huid

Onderzoeksdomeinen

Public health, kwaliteit van zorg

Contactgegevens

E-mail