vrouw met hoofddoek aan zee

Prevalentie van pijn bij kanker iets afgenomen maar verdient onverminderd aandacht

Pijn, een van de meest voorkomende symptomen bij kanker, heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Ontwikkelingen in de afgelopen jaren in behandelstrategieën, richtlijnen en medicatie beïnvloedden mogelijk hoeveel mensen met kanker in welke mate pijn ervaren. Daarom onderzochten Rolf Snijders (IKNL) en collega’s van IKNL en MUMC+ de prevalentie en mate van pijn bij mensen met kanker in de periode 2014-2021. De onderzoekers concluderen dat de prevalentie van pijn iets is afgenomen, maar benadrukken dat pijn en de bestrijding ervan onverminderd aandacht verdienen.

Snijders en collega’s onderzochten aan de hand van een literatuurstudie de prevalentie en mate van pijn onder mensen die kanker hadden (gehad) in de periode 2014 tot en met 2021. Met een meta-analyse van 277 van de 444 geïncludeerde studies konden de onderzoekers de prevalentie en mate van pijn tussen verschillende groepen vergelijken. Hierin definieerden de onderzoekers de volgende groepen: mensen bij wie de behandeling nog niet gestart was, mensen in een behandeltraject, mensen na een curatief behandeltraject, mensen bij wie geen behandeling tegen het remmen van de ziekte mogelijk was, mensen in een palliatief behandeltraject en mensen in de terminale fase.

Na curatieve behandeling minste pijn

44,5 % van alle mensen met kanker ervaarden pijn. De prevalentie van matige tot ernstige pijn was 30,6%. Onder mensen die klaar waren met hun curatieve behandeling was de prevalentie van pijn het laagst (35,8%). In deze groep was het aandeel mensen dat matige tot ernstige pijn ervaarde ook het laagst (22,8%). Maar de prevalentie van pijn is nog steeds hoog, in het bijzonder onder mensen die uitgezaaide kanker hebben en mensen in de terminale fase: 54,6% van de mensen in deze groep ervaarden een mate van pijn. Het aandeel mensen dat matige tot ernstige pijn ervaart blijkt het grootst onder mensen bij wie geen kankerremmende behandeling mogelijk was (43,3%).

Prevalentie en mate van pijn nemen iets af

Snijders en collega’s concluderen na vergelijking van hun resultaten met een eerdere studie van Van den Beuken-Van Everdingen en collega’s (2016) dat de prevalentie van pijn bij kanker over de jaren ietwat is afgenomen. De prevalentie van pijn onder de groep die klaar waren met hun curatieve behandeling nam af van 39,3% naar 35,8%; in de groep mensen bezig waren met een anti-kankerbehandeling daalde de prevalentie van pijn van 55% naar 50,3%. De afname van de prevalentie van pijn was groter onder de groep mensen die uitgezaaide kanker hadden en mensen in de terminale fase: van 66,4% naar 54,6%.

Pijn vraagt blijvende aandacht

De prevalentie van pijn en de mate van matige tot ernstige pijn onder mensen met kanker is afgenomen in het laatste decennium. Snijders en collega’s noemen verschillende mogelijke oorzaken voor deze afname. Meer en betere samenwerking tussen zorgverleners, meer bewustzijn onder zorgverleners over het belang van pijnbestrijding bij kanker evenals meer richtlijnen over pijnbestrijding bij kanker hebben mogelijk een positief effect op de prevalentie van pijn. Ook medisch-technische ontwikkelingen zoals nieuwe middelen en behandelstrategieën kunnen de prevalentie van pijn beïnvloedt hebben. De prevalentie van pijn is dus afgenomen, maar blijft nog steeds erg hoog, in het bijzonder onder mensen met uitgezaaide kanker en mensen in de terminale fase. Daarom moet er onverminderd aandacht blijven voor het bestrijden van pijn, zowel onder zorgverleners, als in onderzoek en educatie.

Meer informatie

Neem contact op met Rolf Snijders, junior onderzoeker, of lees het volledige artikel:

Gerelateerd nieuws

Impact van urineverlies na operatie of bestraling bij prostaatkanker

urineverlies bij prostaatkanker

Eén op de drie mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker urineverlies heeft, ervaart altijd of vaak negatieve invloed van urineverlies op het gebied van seksualiteit en intimiteit en bij onderweg zijn. Daarnaast maakt het urineverlies een kwart van de mannen onzeker en een op de vijf mannen schaamt zich ervoor. Dit blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Prostaatkankerstichting onder 974 mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker te maken kregen met urineverlies. 

lees verder

Actie nodig voor gelijke zorg voor mensen met een zeldzame vorm van kanker

Eline, een witte vrouw met blond haar, presenteert achter een katheder in de aula van de Radboud Universiteit

Nieuw onderzoek brengt verschillen en behoeften in kaart

 

De impact van een kankerdiagnose is enorm, maar een diagnose zeldzame kanker brengt nog een aantal extra problemen met zich mee. Lagere overlevingskans; langer diagnostisch traject; minder behandelopties; gebrek aan informatie, kennis en kunde: een greep uit de problemen waar mensen met een zeldzame kanker mee te maken kunnen krijgen. Betere ondersteuning aan patiënten, gericht beleid op zeldzame kankerproblematiek en financiering voor meer en uitgebreider onderzoek zijn daarom noodzaak, aldus IKNL-onderzoeker Eline de Heus, die 29 februari (zeldzame ziektedag) haar proefschrift ‘Rare versus common cancers in the Netherlands’ verdedigde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

 

Foto: Theo Hafmans Fotografie

lees verder