Bevolkingsonderzoeken 2021: meer uitnodigingen na COVID-19 pandemie

Vergeleken met het eerste coronajaar 2020 kregen in 2021 ruim 1,3 miljoen meer mensen een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek naar darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitors van het RIVM, die IKNL in opdracht heeft vervaardigd.

In 2020 werden de bevolkingsonderzoeken tijdelijk stilgelegd om de zorg te ontlasten tijdens de eerste golf van de coranapandemie. Om de achterstanden weer in te halen zijn onder andere in 2021 extra uitnodigingen verstuurd. De deelname aan de bevolkingsonderzoeken nam weer toe, al was dit nog wel lager dan voor de coronaperiode. 

Darmkanker

Voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker werden in 2021 2,3 miljoen mensen uitgenodigd. In 2020 ging het nog om 1,8 miljoen mensen. In 2021 deden ruim 1,6 miljoen (ruim 70%) mensen mee. Daarvan kreeg 4,6% een ongunstige uitslag van de ontlastingstest. Bij bijna 20.000 mensen werd uiteindelijk darmkanker of een vergevorderde poliep gevonden. 

Bekijk hier de monitor darmkanker

Borstkanker

In 2021 kregen 1,2 miljoen personen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Van hen deed 72,5% mee. Het percentage deelnemers dat werd doorverwezen voor verder onderzoek lag op 2,6%. Het aantal uitnodigingen was in 2021 een stuk hoger dan in 2020. Toen werden ruim 750.000 uitnodigingen verstuurd. Toch is het aantal uitnodigingen nog niet op het oude niveau. Dit komt niet alleen door de coronapandemie, maar ook door de beperkte arbeidscapaciteit.

Bekijk hier de monitor borstkanker

Baarmoederhalskanker

Om de in 2020 opgelopen achterstand in te halen, werden in 2021 zo’n 200.000 meer uitnodigingen verstuurd voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. In totaal ging het in 2021 om ruim 1 miljoen uitnodigingen. Daarmee is de achterstand volledig ingehaald. Verder lag het percentage deelnemers dat een uitstrijkje liet maken bij de huisarts in 2021 op 42,7%. Voor de zelfafnameset was dit 12,1%, in 2020 was dit nog 8,1%. Bij ruim 6.200 personen werd uiteindelijk baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan gevonden.

Bekijk hier de monitor baarmoederhalskanker

Gerelateerd nieuws

Real-world data nodig voor realistischere prognoses bij uitgezaaide dikkedarmkanker

proefschriftcover Patricia Hamers met een vogel op een takje Data uit klinische trials suggereren dat de overleving van patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker de laatste decennia sterk verbeterde, maar promotieonderzoek van Patricia Hamers (UMCU) laat zien dat deze bevindingen zich niet vertalen naar een real-world patiëntenpopulatie. Ze maakte daarbij gebruik van data uit de Nederlandse Kankerregistratie, Palga en PLCRC. Ze pleit daarom voor het gebruik van real-world data (RWD) om representatieve en betrouwbare inzichten te krijgen in behandeluitkomsten en realistischere prognoses te kunnen schetsen. lees verder

Positief effect bevolkingsonderzoek voor darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in het buikvlies

vrouw in grijs houdt uit papier gesneden afbeelding van darmen voor haar buik Het bevolkingsonderzoek darmkanker helpt niet alleen door preventie en vroege opsporing, maar vermindert ook het aantal diagnoses met buikvliesuitzaaiingen. Dat blijkt uit onderzoek van Laskarina Galanos (IKNL/Catharina Ziekenhuis) met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. Daarnaast krijgen gescreende patiënten met buikvliesuitzaaiingen vaker een behandeling met curatieve intentie en is hun overleving beter dan van patiënten bij wie de ziekte pas bij klachten wordt ontdekt. lees verder