
Uw mening over complementaire zorg in de oncologie
Bent u werkzaam als verpleegkundige, arts of zorgmanager in de oncologie? U zou ons erg helpen door deze anonieme enquête (5 minuten) over complementaire zorg in te vullen.
COMMON-onderzoek
Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van alle kankerpatiënten naast de reguliere behandeling gebruik maakt van een vorm van complementaire zorg. Het meerjarige COMMON-onderzoek richt zich onder andere op het in kaart brengen van de mate waarin evidence-based complementaire zorg wordt besproken en/of is geïmplementeerd in de oncologie in Nederland. Daarnaast zijn we benieuwd naar de attitudes over dit onderwerp van zorgverleners en zorgmanagers werkzaam in de oncologie.
Ga naar de vragenlijst
Het COMMON-onderzoek is gesubsidieerd door de KWF Kankerbestrijding en wordt uitgevoerd door het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) is één van de samenwerkingspartners.
Meer informatie
Heeft u vragen over het COMMON-onderzoek? Mail naar Marit Mentink (Nivel)
Oncologiezorgnetwerken: samen de gevolgen van kanker behandelen

Onlangs verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek het artikel ‘Oncologiezorgnetwerken: samen de gevolgen van kanker behandelen’. Oncologiezorgnetwerken zijn regionale of lokale netwerken van zorgverleners zoals diëtisten, fysiotherapeuten en psychologen, die mensen met kanker dichtbij huis aanvullend behandelen. Het artikel pleit voor meer multidisciplinaire oncologiezorgnetwerken in Nederland om te komen tot een goed op elkaar afgestemd aanbod van zorg en ondersteuning rondom de patiënt, ook buiten de muren van het ziekenhuis.
lees verderAantal gekwalificeerde oncologiezorgnetwerken neemt toe

Inmiddels zijn er 46 erkende oncologiezorgnetwerken in Nederland en het aantal gekwalificeerde netwerken blijft stijgen en dat is goed nieuws! Immers we willen allemaal dat mensen die leven met en na kanker en die kampen met de gevolgen van kanker dichtbij huis passende zorg vinden. Niet alleen neemt het aantal oncologiezorgnetwerken, waarin zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten met elkaar samenwerken toe. Ook het aantal oncologiezorgnetwerken dat de kwaliteit laat toetsen, neemt toe.
lees verder