Huidkankercampagne 2020 – Hoe ziet je huid er écht uit?

Huidkanker is de kankervorm met de snelst stijgende incidentie in Nederland, zo blijkt uit cijfers van de NKR. In de meeste gevallen wordt huidkanker veroorzaakt door teveel en onbeschermde blootstelling aan uv-straling. Voorkomen van zonneschade aan de huid en regelmatige zelfcontrole van de huid zijn dan ook cruciaal, zeggen dermatologen via hun beroepsvereniging, de NVDV. ‘Hoe ziet je huid er echt uit’, is de centrale vraag van de speciale jaarlijkse campagne. Het ultieme doel? Waar mogelijk voorkomen dat mensen huidkanker krijgen!

Daarnaast benadrukt de campagne hoe belangrijk vroegtijdige ontdekking is en de centrale rol van de dermatoloog als dé expert van de huid en huidaandoeningen. De online campagne is op 15 mei van start gegaan.

De afgelopen maanden was het al volop in het nieuws: huidkanker. Met de geautomatiseerde registratie in de NKR vanuit PALGA zijn er flinke stappen gezet en komt de omvang van het probleem steeds duidelijker in beeld. Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het aantal diagnoses huidkanker blijft stijgen en het eind is nog niet in zicht. Eén op de 5 mensen in Nederland krijgt op een moment in zijn of haar leven de diagnose huidkanker en dat cijfer gaat al richting 1 op de 4. Het overgrote deel van de huidkankers wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan uv-straling en verbranding van de huid. Dermatologen zien de toestroom van patiënten groeien en steeds jongere mensen de poli’s bezoeken. Hoewel veel mensen denken dat huidkanker een ouderdomskwaaltje of ouderdomsziekte is, is bijna 15% van de diagnoses melanoom gesteld bij patiënten onder de 45 jaar.

Een ‘gezond bruin kleurtje’ bestaat niet

Een ‘gezond bruin kleurtje’, daar gaan we toch voor? De NVDV ziet dat graag anders. De mindset moet anders. Ondanks dat er campagnes zijn voor veilig zonnen en steeds meer mensen weten dat ze zich goed moeten beschermen, doen mensen dit nog te weinig. Om de stijgende trend van huidkanker te doorbreken blijven dermatologen als dé experts van de huid en huidaandoeningen zich dan ook samen met hun partners (o.a. KWF Kankerbestrijding, de recentlijk opgerichte Huidkankerstichting, stichting Melanoom en Stiching Huidlymfoom) inzetten voor een vergroting van bewustzijn voor de gevaren van overmatige uv-straling. Dit jaar geeft de NVDV daarom het startsein voor een nieuwe brede bewustwordingscampagne, gericht op zowel ouderen als jongeren, jonge ouders en pubers. Het verbindende thema? ‘Hoe ziet je huid er écht uit?’

De campagne richt zich op het beschermen van de huid en het herkennen van veranderingen en klachten van plekjes die mogelijk met huidkanker te maken hebben. De kennis van de doelgroep wordt getest middels polls en handvatten worden geboden om de huid goed te beschermen tegen uv-straling. Het beschermen van je huid tegen uv-straling moet net zo gewoon worden als het poetsen van je tanden. De huid heeft een groot herstellend vermogen, maar ook dit houdt ergens op. Regelmatige zelfcontrole is dan ook essentieel voor de vroege herkenning van huidkanker. Hiervoor zullen op verschillende manieren tips worden gedeeld.

Vroege herkenning essentieel

Een recente studie gebaseerd op data uit de NKR toont aan dat aantal diagnoses huidkanker sinds maart 2020 sterk gedaald is als gevolg van de coronacrisis, wat dermatologen zorgen baart. Mensen met een voor huidkanker verdachte plek, die toch thuisblijven; misschien voor een deel uit angst, omdat het geen prioriteit heeft of omdat ze de zorg niet willen belasten. Met deze campagne wil de NVDV ook benadrukken dat vroege herkenning van huidkanker essentieel is. De kans op genezing van huidkanker is dan het grootst en de noodzaak tot ingrijpende behandelingen het kleinst. Dat maakt een dergelijke campagne nu nog belangrijker dan andere jaren gezien de sterke afname in het aantal diagnoses huidkanker als gevolg van COVID-19.

Nationaal Actieplan Huidkanker

Ook voor de langere termijn blijft de NVDV zich inzetten voor het terugdringen van huidkanker, en de houdbaarheid van de huidkankerzorg. Samen met IKNL staan zij aan het roer van het Nationaal Actieplan Huidkanker. Lees meer hierover in het nieuwsbericht over het Nationaal Actieplan Huidkanker.

Meer informatie

De Huidkankercampagne is een initiatief van de NVDV, de wetenschappelijke vereniging van dermatologen. Kijk voor meer informatie over de campagne op hoezietjehuiderechtuit.nl of neem contact op met de NVDV via Eline Kramer.

Gerelateerd

‘Huidkanker is te voorkomen als we dat samen doen, Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland

Uit de kankerregistratie blijkt een verbluffende stijging van het aantal gevallen van huidkanker. Er zijn 70.000 nieuwe patiënten met huidkanker per jaar, dat bracht IKNL eind 2019 in het rapport ‘Huidkankerzorg in Nederland’. Wat is er nodig om de stijging te keren en hoe wordt daaraan gewerkt? Een dubbelinterview met Arno Rutte, voorzitter Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland en Eline Kramer, directeur NVDV. 

lees verder

Ontwikkelingen rondom Nationaal Actieplan Huidkanker

Het rapport ‘Huidkanker in Nederland - cijfers uit 30 jaar Nederlandse Kankerregistratie’, bevestigde nogmaals de al jaren toegenomen en ook de komende jaren nog altijd verder toenemende aantallen huidkankerpatiënten. Deze leggen een grote druk op de houdbaarheid (bemensbaarheid en betaalbaarheid) en daarmee ook op de kwaliteit van de huidkankerzorg van nu én morgen. Daarop hebben de NVDV en IKNL initiatief genomen voor oprichting van de Stuurgroep Huidkankerzorg. De stuurgroep presenteerde op 19 april 2021 het Nationaal Actieplan Huidkanker. 

lees verder