Huidkankercampagne 2020 – Hoe ziet je huid er écht uit?

Huidkanker is de kankervorm met de snelst stijgende incidentie in Nederland, zo blijkt uit cijfers van de NKR. In de meeste gevallen wordt huidkanker veroorzaakt door teveel en onbeschermde blootstelling aan uv-straling. Voorkomen van zonneschade aan de huid en regelmatige zelfcontrole van de huid zijn dan ook cruciaal, zeggen dermatologen via hun beroepsvereniging, de NVDV. ‘Hoe ziet je huid er echt uit’, is de centrale vraag van de speciale jaarlijkse campagne. Het ultieme doel? Waar mogelijk voorkomen dat mensen huidkanker krijgen!

Daarnaast benadrukt de campagne hoe belangrijk vroegtijdige ontdekking is en de centrale rol van de dermatoloog als dé expert van de huid en huidaandoeningen. De online campagne is op 15 mei van start gegaan.

De afgelopen maanden was het al volop in het nieuws: huidkanker. Met de geautomatiseerde registratie in de NKR vanuit PALGA zijn er flinke stappen gezet en komt de omvang van het probleem steeds duidelijker in beeld. Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het aantal diagnoses huidkanker blijft stijgen en het eind is nog niet in zicht. Eén op de 5 mensen in Nederland krijgt op een moment in zijn of haar leven de diagnose huidkanker en dat cijfer gaat al richting 1 op de 4. Het overgrote deel van de huidkankers wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan uv-straling en verbranding van de huid. Dermatologen zien de toestroom van patiënten groeien en steeds jongere mensen de poli’s bezoeken. Hoewel veel mensen denken dat huidkanker een ouderdomskwaaltje of ouderdomsziekte is, is bijna 15% van de diagnoses melanoom gesteld bij patiënten onder de 45 jaar.

Een ‘gezond bruin kleurtje’ bestaat niet

Een ‘gezond bruin kleurtje’, daar gaan we toch voor? De NVDV ziet dat graag anders. De mindset moet anders. Ondanks dat er campagnes zijn voor veilig zonnen en steeds meer mensen weten dat ze zich goed moeten beschermen, doen mensen dit nog te weinig. Om de stijgende trend van huidkanker te doorbreken blijven dermatologen als dé experts van de huid en huidaandoeningen zich dan ook samen met hun partners (o.a. KWF Kankerbestrijding, de recentlijk opgerichte Huidkankerstichting, stichting Melanoom en Stiching Huidlymfoom) inzetten voor een vergroting van bewustzijn voor de gevaren van overmatige uv-straling. Dit jaar geeft de NVDV daarom het startsein voor een nieuwe brede bewustwordingscampagne, gericht op zowel ouderen als jongeren, jonge ouders en pubers. Het verbindende thema? ‘Hoe ziet je huid er écht uit?’

De campagne richt zich op het beschermen van de huid en het herkennen van veranderingen en klachten van plekjes die mogelijk met huidkanker te maken hebben. De kennis van de doelgroep wordt getest middels polls en handvatten worden geboden om de huid goed te beschermen tegen uv-straling. Het beschermen van je huid tegen uv-straling moet net zo gewoon worden als het poetsen van je tanden. De huid heeft een groot herstellend vermogen, maar ook dit houdt ergens op. Regelmatige zelfcontrole is dan ook essentieel voor de vroege herkenning van huidkanker. Hiervoor zullen op verschillende manieren tips worden gedeeld.

Vroege herkenning essentieel

Een recente studie gebaseerd op data uit de NKR toont aan dat aantal diagnoses huidkanker sinds maart 2020 sterk gedaald is als gevolg van de coronacrisis, wat dermatologen zorgen baart. Mensen met een voor huidkanker verdachte plek, die toch thuisblijven; misschien voor een deel uit angst, omdat het geen prioriteit heeft of omdat ze de zorg niet willen belasten. Met deze campagne wil de NVDV ook benadrukken dat vroege herkenning van huidkanker essentieel is. De kans op genezing van huidkanker is dan het grootst en de noodzaak tot ingrijpende behandelingen het kleinst. Dat maakt een dergelijke campagne nu nog belangrijker dan andere jaren gezien de sterke afname in het aantal diagnoses huidkanker als gevolg van COVID-19.

Nationaal Actieplan Huidkanker

Ook voor de langere termijn blijft de NVDV zich inzetten voor het terugdringen van huidkanker, en de houdbaarheid van de huidkankerzorg. Samen met IKNL staan zij aan het roer van het Nationaal Actieplan Huidkanker. Lees meer hierover in het nieuwsbericht over het Nationaal Actieplan Huidkanker.

Meer informatie

De Huidkankercampagne is een initiatief van de NVDV, de wetenschappelijke vereniging van dermatologen. Kijk voor meer informatie over de campagne op hoezietjehuiderechtuit.nl of neem contact op met de NVDV via Eline Kramer.

Gerelateerd

Impact coronacrisis op diagnose melanoom

Er zijn ongeveer 1.000 minder diagnoses melanoom gesteld dan verwacht door de Covid-crisis. De verslechtering van prognose hangt samen met hoelang het uitstel duurt. Met een model is berekend wat de impact van de latere diagnoses waarschijnlijk zal zijn. De resultaten staan in het RIVM-rapport 'Impact van de eerste COVID-19 golf op de reguliere zorg en gezondheid' waaraan IKNL heeft bijgedragen. 

lees verder

Stijgende incidentie plaveiselcelcarcinoom vraagt om herziening zorgbeleid rond huidkanker

cutaan plaveiselcarcinoom

De incidentie cutaan plaveiselcelcarcinoom blijft stijgen, vooral onder vrouwelijke patiënten. Ook hebben patiënten in toenemende mate te maken met opeenvolgende diagnosen van plaveiselcelcarcinoom. Dit duidt volgens Selin Tokez (Erasmus MC) en collega’s op een significante belasting van zowel de huidige als toekomstige dermatologische zorg in Nederland. Herziening van het beleid is nodig om deze stijgingen een halt toe te roepen.

lees verder