Monitor bevolkingsonderzoek borstkanker 2015 beschikbaar

De Monitor 2015 van het bevolkingsonderzoek borstkanker is sinds 27 september 2017 beschikbaar. De resultaten laten op landelijk niveau een stabiel bevolkingsonderzoek borstkanker zien. De belangrijkste uitkomsten van het bevolkingsonderzoek borstkanker voor het verslagjaar 2015 zijn becijferd door IKNL. 

De monitor laat zien dat er opnieuw een lichte afname is van het deelnamepercentage van 78,8% in 2014 naar 77,6% in 2015. Het verwijscijfer is naar verwachting voor het tweede jaar op rij licht gedaald van 24,5 per 1000 onderzoeken in 2014 naar 23,2 per 1.000 onderzoeken in 2015. Dit leidt tot een afname van het aandeel foutpositieve uitslagen. Ondanks de lichte daling van het verwijscijfer is het detectiecijfer constant gebleven op 6,8 per 1.000 onderzoeken. 

IKNL monitort in opdracht van het RIVM de prestaties van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Jaarlijks levert IKNL een rapportage op met daarin de belangrijkste uitkomsten van het bevolkingsonderzoek in vergelijking met voorgaande jaren. In deze rapportage, de Monitor genoemd, zijn onder meer prestaties over deelname, het aantal verwijzingen en het aantal gevonden afwijkingen opgenomen. 

De resultaten zijn gebaseerd op een gedefinieerde set indicatoren uit het Datawarehouse borstkanker van IKNL. De monitor bevolkingsonderzoek borstkanker wordt sinds 2017 uitgevoerd door IKNL. Eerder werd de Monitor verzorgd door het Landelijk Evaluatie Team voor Bevolkingsonderzoek naar Borstkanker in Nederland (LETB). 

Gerelateerd nieuws

Hoofdhuidkoeling: verdraagbare optie tegen haarverlies door chemotherapie

Hoofdhuidkoeling: verdraagbare optie tegen haarverlies door chemotherapie

Hoofdhuidkoeling is over het algemeen een goed verdraagbare optie om haarverlies ten gevolge van chemotherapie (alopecia) te voorkomen. Het is een aanvullende behandeling die bijdraagt aan een betere gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven en psychosociaal welbevinden. Onderzoek heeft aangetoond dat bij vrouwen met borstkanker de kans op uitzaaiingen in de hoofdhuid na hoofdhuidkoeling minder dan 1% bedraagt. Dat is vergelijkbaar met patiĆ«nten zonder hoofdhuidkoeling.  

lees verder

Vrouwen ervaren betere kwaliteit van leven na directe borstreconstructie

Vrouwen ervaren betere kwaliteit van leven na directe borstreconstructie

Vrouwen met borstkanker rapporteren een betere kwaliteit van leven, wanneer zij na een borstamputatie direct een borstreconstructie hebben gekregen. Uit onderzoek van Annelotte van Bommel (LUMC, DICA) en collega’s blijkt dat deze vrouwen een hogere mate van psychosociale, seksuele en fysieke welbevinden ervaren. Deze uitkomsten ondersteunen de aanbeveling om een directe borstreconstructie als optie te bespreken met patiĆ«nten die in aanmerking komen voor een borstamputatie.

lees verder