Herziening richtlijn Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase

Op initiatief van het Platform PAZORI (PAlliatieve ZOrg RIchtlijnen) en IKNL start in maart een multidisciplinaire richtlijnwerkgroep met de revisie van de richtlijn ‘Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase’ (volgens de evidence-based-methodiek). Aanleiding voor revisie is de grote behoefte onder zorgprofessionals aan een complete update van de richtlijn. Het gaat om algemene zorg voor een grote groep patiënten en daarmee heeft de revisie een hoge prioriteit.

In maart formuleert de richtlijnwerkgroep knelpunten die worden opgenomen in een enquête. Zorgverleners en patiënten kunnen in deze enquête aangeven aan welke knelpunten zij prioriteit geven voor uitwerking in de richtlijn. Bovendien kunnen zij de lijst met knelpunten aanvullen. Met deze bijdrage kan de werkgroep zich nog beter inzetten voor het realiseren van de best mogelijke palliatieve zorg voor patiënten met kanker die last hebben van vermoeidheidsklachten in de palliatieve fase. Naar verwachting is de richtlijn in het najaar van 2018 gereed.

In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO), Palliactief, ProstaatKankerStichting.nl (patiëntenperspectief), Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) en de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Dr. Karin van der Rijt (internist-oncoloog ErasmusMC) zit de werkgroep voor. IKNL zorgt voor financiering van de richtlijn en de procesbegeleiding.

  • Richtlijnen voor de palliatieve zorg zijn te raadplegen op www.pallialine.nl.

  • Samenvattingskaarten  kunnen besteld worden via de IKNL-shop

  • Met vragen kunt u contact opnemen met Naomi Reitsma, adviseur palliatieve zorg, n.reitsma@iknl.nl

Gerelateerd nieuws

Herziene handreiking Complementaire zorg voor kinderen in de palliatieve fase

Kind in bed met koptelefoon

De richtlijn Complementaire zorg stamt uit 2010 en is een consensus-based richtlijn. Eind 2020 heeft een verkenning plaatsgevonden naar de wens en de vorm van een herziening. De Agendacommissie richtlijnen palliatieve zorg heeft daarop besloten om een handreiking Complementaire zorg voor volwassenen en voor kinderen in de palliatieve fase te maken.  In juni 2023 is de herziene handreiking Complementaire zorg voor volwassenen in de palliatieve fase uitgebracht. Inmiddels is ook het deel voor kinderen herzien en gepubliceerd. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze handreiking. Deze is primair bedoeld voor verpleegkundigen, zorgvrijwilligers en ouders of verzorgers.

lees verder

Handreikingen complementaire zorg in de palliatieve fase in ontwikkeling

close up handen van vrouw op bank

De huidige richtlijn complementaire zorg stamt uit 2010 en is een consensus-based richtlijn. Eind 2020 heeft een verkenning plaatsgevonden door experts in complementaire zorg naar de wens tot herziening van de richtlijn en naar de vorm van deze herziening. Daarnaast is een enquête uitgezet onder verpleegkundigen. Op basis daarvan is besloten om een handreiking te ontwikkelen, waarin op een praktische manier wordt beschreven welke interventies voor bepaalde symptomen bruikbaar zijn, hoe ze op de juiste manier kunnen worden toegepast en welke contra-indicaties er zijn. Er wordt een aparte handreiking ontwikkeld voor volwassenen en voor kinderen. Onlangs is de werkgroep voor deze handreikingen van start gegaan en de werkgroepleden verwachten dat ze in 2023 gereed zijn.

 

lees verder