Overleving patiënten met peniskanker niet gestegen
Uit een recente publicatie van dr. Rob Verhoeven et al. in the European Journal of Cancer blijkt dat de overleving van patiënten met peniskanker sinds 1990 niet is gestegen in Europa en de Verenigde Staten. Peniskanker is een zeldzame aandoening. Jaarlijks worden er in Nederland circa honderd mannen gediagnosticeerd met deze ziekte.
Doordat peniskanker zo zeldzaam is, zijn er maar weinig studies verricht, waarbij met behulp van data van grote aantallen patiënten de overleving van deze patiënten is berekend. Dr. Rob Verhoeven et al. combineerden daarom voor deze studie data van 12 Europese kankerregistraties en 9 Amerikaanse kankerregistraties. Door deze combinatie van registraties was het mogelijk om de overleving van patiënten met peniskanker te berekenen op basis van 5.117 patiënten.
Uit de studie blijkt dat de 5-jaars relatieve overleving in de periode 2002 - 2007 in Europa 70 procent bedroeg en 63 procent in de Verenigde Staten. Gedurende de periode 1990 - 2007 is de overleving van deze patiënten niet toegenomen. In de Verenigde Staten werd in dit tijdvak zelfs een, niet significante, afname van de overleving gezien. De studie laat verder zien dat de overleving van oudere mannen met peniskanker lager is dan bij jongere mannen met deze ziekte.
-
R.H.A. Verhoeven, M.L.G. Janssen-Heijnen, K.U. Saum, R. Zanetti, A. Caldarella, B. Holleczek, D.H. Brewster, T. Hakulinen, S. Horenblas, H. Brenner, A. Gondos, The EUNICE Survival Working Group: ‘Population-based survival of penile cancer patients in Europe and the United States of America: No improvement since 1990'.
Structurele psychosociale ondersteuning nodig bij penis-, vulva-, vagina- en anuskanker

Patiënten met deze penis-, vulva-, vagina- en anuskanker blijken ontevreden over psychosociale ondersteuning en informatie over de emotionele impact van hun diagnose en behandeling, zo blijkt uit de SILENCE-studie. Jessy van Dongen en Lauren Eickholt onderzochten in deze studie door middel van kwalitatief onderzoek het taboe, stigma en communicatie bij de diagnoses anus-, penis-, vulva- en vaginakanker, waarbij ze zowel patiënten als stakeholders interviewden. Patiënten willen structureel psychosociale ondersteuning aangeboden krijgen, in het bijzonder op gebied van seksualiteit.
lees verderMovember: aandacht voor prostaatkanker, zaadbalkanker en peniskanker
Movember staat in het teken van de gezondheid van de man in het algemeen en om speciale aandacht te vragen voor prostaatkanker, zaadbalkanker en peniskanker. In het kader van Movember zet IKNL de actuele cijfers voor incidentie en overleving op een rij. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij Nederlandse mannen. Ruim 11.000 mannen hebben deze diagnose in 2017 gekregen. Zaadbalkanker en peniskanker komen minder vaak voor. Respectievelijk, werden bijna 800 en 150 mannen met zaadbalkanker en peniskanker gediagnosticeerd.De overleving van mannen met een tumor in de mannelijke geslachtsorganen is in vergelijking met andere vormen van kanker redelijk goed, vooral voor patiënten met zaadbalkanker.
lees verder