Pers

Bent u journalist of redacteur en heeft u een vraag over onderzoek naar organisatie van de oncologisch zorg? Wilt u weten hoe vaak een bepaalde tumorsoort voorkomt in Nederland? Hoeveel patiĆ«nten vijf jaar na de diagnose nog in leven zijn en de verschillen hierin per tumorsoort? Of heeft u vragen over registratie van en onderzoek naar palliatieve zorg? Vraagt u zich af hoe de palliatieve zorg in Nederland is georganiseerd en hoe partijen samenwerken om de kwaliteit te verbeteren? Voor deze en andere vragen kunt u bij ons terecht. 

Neem voor deze vragen contact op met woordvoerder Akke Albada, 06 18 41 86 67.

Zijn de woordvoerders niet bereikbaar en heeft uw vraag spoed?
Bel dan het hoofd communicatie: Pien ter Haar - 06 53 24 52 51 

Cijfers en grafieken over kanker 

Landelijke gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) zijn openbaar toegankelijk. Op NKR Cijfers kunt u de incidentie, overleving, prevalentie, sterfte en kans voor elk kankertype selecteren. Met bronvermelding kunt u gebruik maken van deze cijfers en grafieken. De persvoorlichter is graag bereid om deze cijfers toe te lichten.  

Beeldmateriaal 

Voor mediadoeleinden is rechtenvrij beeldmateriaal beschikbaar. Heeft u andere formaten nodig, neem dan contact op met de persvoorlichter.

Persberichten  

Wilt u de IKNL-persberichten ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Akke Albada onder vermelding van uw naam en het medium waar u voor werkt. 

Overleving van kankerpatiënten vijf jaar na diagnose stijgt met ongeveer 1% per jaar

De overleving vijf jaar na een diagnose kanker is gestegen naar 65%. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van het diagnosejaar 2013 en de overleving in 2018. Een jaar eerder was de relatieve overleving na 5 jaar nog 64%. Deze 5-jaarsoverleving van patiƫnten met kanker stijgt met gemiddeld ongeveer 1% per jaar, dankzij verbeterde diagnostiek en behandelingen. Helaas blijft de overleving van een aantal kankersoorten laag, zoals maagkanker en alvleesklierkanker.

lees verder

De impact van kanker reduceren door slim en veilig data combineren

TNO en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) slaan de handen ineen en gaan samenwerken op het gebied van innovatieve AI-oplossingen voor de zorg. Daarmee komen nieuwe, betere manieren beschikbaar om uit steeds grotere hoeveelheden data inzichten te genereren die helpen om de impact van kanker te reduceren. De samenwerking werd beklonken tijdens een gezamenlijke sessie.

lees verder