Formats voor transmurale zorgpaden geactualiseerd

IKNL heeft diverse formats ontwikkeld voor de zorgpaden long-, prostaat-, mamma-, ovarium- en colorectaalcarcinoom en een niet-tumorspecifiek format. Deze formats zijn onlangs geactualiseerd. In samenwerking met AMC, Erasmus MC, OLVG en VUmc heeft IKNL ook een format ontwikkeld voor het zorgpad ‘Verdenking perihilair cholangiocarcinoom’. Tumorspecifieke, transmurale zorgpaden dragen bij aan het optimaliseren van een continu zorgproces, waarbij overdrachtsmomenten naadloos op elkaar aansluiten.  

In de formats staat op hoofdlijnen het zorgproces beschreven, waaronder verwijzing, diagnostiek, behandeling, nazorg tot en met palliatieve zorg. Daarnaast bevat het format ook een stroomschema en een evaluatielijst met voorbeelden van evaluatie-items. De formats zijn gebaseerd op het model Integrale Oncologische Zorgpaden (IOZP; IKNL 2014) en worden jaarlijks samen met zorgprofessionals geactualiseerd aan de hand van gewijzigde normen of gereviseerde richtlijnen. Ook geeft IKNL regelmatig advies aan ziekenhuizen of zorgt voor begeleiding bij het ontwikkelen, implementeren en evalueren van zorgpaden.

  • De hierboven genoemde zorgpadformats zijn beschikbaar in de webshop.

  • Meer informatie is verkrijgbaar bij Saskia Lunter, projectmedewerker.

Gerelateerd nieuws

Impact van urineverlies na operatie of bestraling bij prostaatkanker

urineverlies bij prostaatkanker

EĆ©n op de drie mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker urineverlies heeft, ervaart altijd of vaak negatieve invloed van urineverlies op het gebied van seksualiteit en intimiteit en bij onderweg zijn. Daarnaast maakt het urineverlies een kwart van de mannen onzeker en een op de vijf mannen schaamt zich ervoor. Dit blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Prostaatkankerstichting onder 974 mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker te maken kregen met urineverlies. 

lees verder

Geen praktijkvariatie meer bij CRS-HIPEC-behandeling darmkanker

Er lijkt geen praktijkvariatie te zijn bij CRS-HIPEC DarmkankerpatiĆ«nten met beperkte uitzaaiingen in het buikvlies kunnen sinds twee decennia behandeld worden met chirurgie, gecombineerd met HIPEC (CRS-HIPEC). Waar enkele jaren geleden nog sprake was van praktijkvariatie, lijkt deze sinds 2016 verdwenen. Dat blijkt uit een studie van Roos van der Ven (IKNL) en collega’s, gepubliceerd in Annals of Surgical Oncology. lees verder