Incidentie zaadbalkanker

Het aantal nieuwe patiĆ«nten met zaadbalkanker per jaar is de afgelopen dertig jaar meer dan verdubbeld. In 2023 kregen meer dan 900 mannen de diagnose zaadbalkanker.

Zaadbalkanker is de vaakst voorkomende kankersoort bij jongvolwassen mannen (18 t/m 39 jaar). We zien een sterke toename in het aantal mannen dat zaadbalkanker krijgt. Er is nog weinig bekend over de onderliggende oorzaken van deze toename.

Zaadbalkanker kent meerdere subtypen, maar het overgrote deel betreft een seminoom of een non-seminoom.

Om een trend in de tijd te kunnen volgen, wordt incidentie vaak weergegeven als het aantal nieuwe patiƫnten per 100.000 personen per jaar, gestandaardiseerd naar leeftijd. Omdat de leeftijdsopbouw van de Nederlandse bevolking de afgelopen decennia is veranderd (er zijn verhoudingsgewijs meer ouderen en hun levensverwachting is toegenomen) is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Dit wordt doorgaans gedaan door de incidentie te standaardiseren naar de Europese standaardbevolking (ESR). De naar leeftijd gestandaardiseerde incidentie van zaadbalkanker was 5 per 100.000 mannen in 2000 en is verdubbeld in 2022 tot 12 per 100.000 mannen.

De RESR (Revised European Standardized Rate) is een nieuwe maat voor correctie voor leeftijdsopbouw in de Europese bevolking, gebaseerd op de Europese bevolkingsopbouw in 2010.

Lees meer over de overleving, prevalentie en sterfte van zaadbalkanker.