Symposium optimale Voeding en Kanker, hoe regelen we dat?

datum: donderdag 30 juni 2022

tijd: 16.00 - 20.00 uur

locatie: Isala Zwolle, gebouw D, auditorium

Met het symposium op 30 juni 2022 willen we vanuit de Integratieve Zorg inzicht geven in de huidige wetenschap en adviezen over de relatie tussen voeding en kanker. Optimale voeding zorgt voor een goede balans, voor iedereen maar in het bijzonder bij kanker. Maar hoe regelen we dat als zorgverleners samen in de praktijk?

Vanuit de Integratieve poli merken we bij oncologie patiënten een brede vraag en behoefte ten aanzien van voedingsvragen over onder andere verschillende diëten in relatie tot kanker.
Een grote groep patiënten gaat zelf op zoek naar informatie over voeding en kanker. Welke vragen krijgt de Integratieve poli, de diëtisten van Isala en de diëtisten in de 1e lijn hierover?

 

Met het symposium willen we inzicht geven in de huidige wetenschap en adviezen over o.a.: 

- voeding, beweging en lichaamssamenstelling en kanker

- inzicht geven in de betrokkenheid bij de integratieve poli door de diëtist in de eerste en de tweede lijn

- inzicht geven in smaakveranderingen, aangezien ongeveer 45% tot 85% van de oncologische patiënten met chemotherapie hier last van heeft

- inzicht krijgen in lacunes in toepassing van adviezen naar de praktijk van preventie en zorg

Programma

Voorzitter: Robert Pierik, chirurg Isala

16.00 – 16.30 uur  Ontvangst met koffie

16.30 – 16.50 uur  Introductie, door voorzitter Robert Pierik, chirug Isala en Eva Noorda, chirurg Isala Oncologisch centrum

16.50 – 17.10 uur  Samenwerking Diëtetiek en Integratieve zorg, door Angela Schokker, diëtist Diëtisten Groep NL, Dedemsvaart en Alexandra van Helden, diëtist Isala Diëtetiek, Zwolle

17.10 – 17.30 uur  Voeding, leefstijl en kanker – Wat weten we? Wat doen we? Door José Breedveld-Peters, diëtist en wetenschappelijk onderzoeker van Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

17.30 – 17.45 uur  Samenwerken in netwerken, oncologienetwerk regio Zwolle, door Roeline van Driel, senior adviseur Proscoop

17.45 – 18.15 uur  Pauze met mogelijkheid tot het bezoeken van de stand / drankje

18.15 – 18.45 uur  Leefstijl programma Voeding leeft i.s.m Radboud UMC, door Anne Marie Ernst-Stegeman, partner Stichting Voeding Leeft

18.45 – 19.05 uur  IntermeZZo en smaakworkshop, door Marlies Mestrom, Nazorgcentrum IntermeZZo Zwolle en Lisan Eekman-Kamperman, diëtist Isala Zwolle

19.05 – 19.55 uur  Discussie en ronde tafel

19.55 – 20.00 uur  Evaluatie en afronding, door Robert Pierik, voorzitter en chirurg Isala

Datum en locatie

Donderdag 30 juni van 16.00 tot 20.00 uur.

Isala Zwolle, gebouw D, auditorium

Inschrijving en accreditatie

Meer informatie over de accreditatie en aanmelding via de agenda van Isala

Contact

Voor vragen kun je contact opnemen met Ellen van Poorten e.van.poorten@isala.nl