vrouw met kanker draagt hoofddoek en zit op een trainingsfiets. Een vrouwelijke zorgverlener staat naast haar en kijkt op het scherm van de fiets.

Meld u aan voor het webinar Oncologiezorgnetwerken op 20 juni

Meer dan 800.000 mensen in Nederland leven met en na de diagnose kanker. Hoewel een groot deel van hen geneest, hebben velen nog last van de gevolgen van de ziekte en behandeling. Wat is de meerwaarde van een oncologiezorgnetwerk voor patiënten, zorgverleners en verwijzers? Waar kun je ze vinden? Hoe kan een oncologiezorgnetwerk zich verder professionaliseren? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens het gratis webinar Oncologiezorgnetwerken in beeld op 20 juni. 

Professionaliseringsslag in netwerkzorg

Het webinar is de afsluiting van het project Netwerkvorming Oncologie: ook voor de gevolgen van kanker. In dit project heeft IKNL namens de Taskforce Cancer Survivorship Care samen met diverse beroepsgroepen, de Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), oncologiezorgnetwerken en de Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS’en) gewerkt aan een professionaliseringslag in de netwerkzorg met aandacht voor borging van kwaliteit,  financiële bestendigheid en landelijke dekking en zichtbaarheid van  oncologiezorgnetwerken. 

Wat is een oncologiezorgnetwerk

Een oncologiezorgnetwerk is een regionaal of lokaal netwerk van met name eerstelijns zorgverleners die mensen met kanker en hun naasten dichtbij huis behandelen en begeleiden. Denk bijvoorbeeld fysiotherapeuten, huidtherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten en andere gespecialiseerde zorgverleners. De zorgverleners in het netwerk kennen elkaar goed en zijn op de hoogte van elkaars aanpak. Door de korte lijnen kunnen ze de behandelingen snel en goed op elkaar afstemmen. Het netwerk maakt ook afspraken met ziekenhuizen of revalidatiecentra over afstemming van zorg. 

Programma webinar

Het webinar wordt gehouden op 20 juni 2022 van 16.30 – 18.00 uur (online en gratis).
Aan bod komen de volgende onderwerpen:

  • Meerwaarde van een oncologiezorgnetwerk voor de patiënt
  • Kwaliteit borgen van oncologiezorgnetwerken
  • Landelijke dekking en zichtbaarheid van oncologiezorgnetwerken
  • Bekostiging van oncologiezorgnetwerken
  • Verbinding van oncologiezorgnetwerken binnen het zorglandschap

 Doelgroep

  • Alle zorgprofessionals, al dan niet actief in oncologiezorgnetwerken, en verwijzers 
  • Bedrijfs- en revalidatieartsen en arbeidsgeneeskundigen.
  • Onderzoekers, beleidsmakers
  • Vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties 
  • Andere geïnteresseerden 

Aanmelding

Het webinar heeft inmiddels plaatsgevonden. U kunt het webinar terugkijken.

Gerelateerd nieuws

Aantal gekwalificeerde oncologiezorgnetwerken neemt toe

zorgverleners

Inmiddels zijn er 46 erkende oncologiezorgnetwerken in Nederland en het aantal gekwalificeerde netwerken blijft stijgen en dat is goed nieuws! Immers we willen allemaal dat mensen die leven met en na kanker en die kampen met de gevolgen van kanker dichtbij huis passende zorg vinden. Niet alleen neemt het aantal oncologiezorgnetwerken, waarin zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten met elkaar samenwerken toe. Ook het aantal oncologiezorgnetwerken dat de kwaliteit laat toetsen, neemt toe. 

 

lees verder

Veel belangstelling voor Webinar Oncologiezorgnetwerken in beeld

Maandag 20 juni jl. volgden bijna 250 mensen het webinar Oncologiezorgnetwerken in beeld. In dit webinar werd onder meer gesproken over de meerwaarde van een oncologiezorgnetwerk voor de patiënt, zorgverleners en verwijzers, waar je ze kunt vinden en hoe een oncologiezorgnetwerk zich verder kan professionaliseren. Een oncologiezorgnetwerk is een regionaal of lokaal netwerk van met name eerstelijns zorgverleners die mensen met kanker en hun naasten dichtbij huis behandelen en begeleiden. Hebt u het webinar gemist? Kijk het terug. 

lees verder