Kennishub: overzicht van onderzoeken en interventies in de psychosociale en paramedische oncologie

Wit u weten welke onderzoeken er lopen op het gebied van bijvoorbeeld intimiteit en seksualiteit binnen de oncologie? Of zoekt u een interventie op het gebied van psychosociaal functioneren? Kijk dan in de vernieuwde Kennishub van de Nederlandse Vereniging Psychosociale Oncologie (NVPO). De Kennishub biedt een inzicht in en overzicht van lopende en afgeronde onderzoeken en interventies in de psychosociale en paramedische oncologie. Ook uw eigen onderzoek en/of interventie kan worden opgenomen.

Kennishub vernieuwd 

De Kennishub is vernieuwd en uitgebreid. Naast de lopende onderzoeken kunt u nu ook afgeronde onderzoeken vinden, waaronder de onderzoeken uit de NVPO Jaarindexen. Om inzicht te krijgen in de psychosociale en paramedische zorg die wordt geboden aan mensen die leven met en na kanker, zijn nu ook lopende en afgeronde (evidence-based) interventies opgenomen. Verder zijn de mogelijkheden voor zoeken binnen de Kennishub uitgebreid. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op tumorsoort, ziektefase en vorm van interventie. 

Voor onderzoekers, zorgverleners en beleidsmakers 

De Kennishub is relevant voor onderzoekers, zorgverleners en beleidsmakers. Zo helpt de Kennishub onderzoekers bijvoorbeeld tijdig te bepalen of een wetenschappelijk onderzoek (van een interventie) gewenst is. Zorgverleners kunnen elkaar op deze manier beter vinden en de juiste zorg op de juiste plek geven. En beleidsmakers krijgen met de Kennishub een completer beeld van onderzoek en zorg, met name ook van de hiaten. Kortom, het gehele veld en uiteindelijk de patiënt kan hiervan profiteren.

Uw onderzoek of interventie ook in de Kennishub? 

Bent u betrokken bij een onderzoek of een interventie binnen de psychosociale en paramedische oncologie dat nog niet vermeld staat in de Kennishub? Wij nodigen u van harte uit om onderzoeken en interventies aan te (blijven) leveren. 

Uw onderzoek en/of interventie aanmelden 

Contact 

Heeft u vragen over de Kennishub? Neem dan contact op. 

Ga naar Kennishub 

De Kennishub is ontwikkeld door de werkgroep Wetenschappelijk Onderzoek van de NVPO in samenwerking met LMDW Products en bouwt voort op de eerder verschenen NVPO Jaarindexen (2014, 2015, 2016, 2017) en het rapport Interventies in de psychosociale oncologische zorg (2015). De vernieuwing van de Kennishub is mogelijk gemaakt door Stichting VIOZ. 

 

Gerelateerd nieuws

Aantal gekwalificeerde oncologiezorgnetwerken neemt toe

zorgverleners

Inmiddels zijn er 46 erkende oncologiezorgnetwerken in Nederland en het aantal gekwalificeerde netwerken blijft stijgen en dat is goed nieuws! Immers we willen allemaal dat mensen die leven met en na kanker en die kampen met de gevolgen van kanker dichtbij huis passende zorg vinden. Niet alleen neemt het aantal oncologiezorgnetwerken, waarin zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten met elkaar samenwerken toe. Ook het aantal oncologiezorgnetwerken dat de kwaliteit laat toetsen, neemt toe. 

 

lees verder

Veel belangstelling voor Webinar Oncologiezorgnetwerken in beeld

Maandag 20 juni jl. volgden bijna 250 mensen het webinar Oncologiezorgnetwerken in beeld. In dit webinar werd onder meer gesproken over de meerwaarde van een oncologiezorgnetwerk voor de patiënt, zorgverleners en verwijzers, waar je ze kunt vinden en hoe een oncologiezorgnetwerk zich verder kan professionaliseren. Een oncologiezorgnetwerk is een regionaal of lokaal netwerk van met name eerstelijns zorgverleners die mensen met kanker en hun naasten dichtbij huis behandelen en begeleiden. Hebt u het webinar gemist? Kijk het terug. 

lees verder