Richtlijnen Pijn bij Kanker en Pijn bij gevorderde COPD en Hartfalen beschikbaar

Richtlijnen Pijn bij Kanker en Pijn bij gevorderde COPD en Hartfalen beschikbaar

De herziene richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van pijn bij patiënten met kanker’ is gereed. De richtlijn is multidisciplinair en evidence-based gereviseerd. Deze  richtlijn vervangt zowel de richtlijn ‘Pijn in de palliatieve fase’ op Pallialine (2010) als de richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van pijn bij patiënten met kanker’ (NVA, 2015). 

Daarnaast verschijnt ook een geheel nieuwe evidence-based richtlijn ‘Pijn bij patiënten met gevorderde stadia van COPD of hartfalen’. De inhoud van de richtlijn is afgestemd met het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. Beide richtlijnen zijn sinds vandaag beschikbaar op o.a. Pallialine.  De NVA is eigenaar van deze richtlijnen.

Nieuwe inzichten in doorbraakpijn bij kanker

In de herziene richtlijn ligt de nadruk op de multidisciplinaire benadering van pijn. De belangrijkste inhoudelijke aanpassing t.o.v. de richtlijn Pijn in de palliatieve fase (2010), betreft de behandeling van doorbraakpijn. In de herziene richtlijn zijn snelwerkende fentanylpreparaten de middelen van keuze bij de behandeling van onvoorspelbare doorbraakpijn.  Deze middelen hebben de voorkeur boven snelwerkend morfine, oxycodon of hydromorfon vanwege hun snellere werking (10-15 minuten versus 30-40 minuten).

Aparte richtlijn voor COPD en Hartfalen

De richtlijn “Pijn bij patiënten met gevorderde stadia van COPD of hartfalen’ is een geheel nieuwe richtlijn. Deze richtlijn is grotendeels evidence-based en geschreven door gemandateerde leden namens beroeps-, wetenschappelijke- en patiëntenverenigingen.

Totstandkoming

Er is 2,5 jaar gewerkt aan de richtlijnen door een werkgroep bestaande uit gemandateerde leden en onder voorzitterschap van internist-oncoloog en hospice-arts Alexander de Graeff. Participerende verenigingen aan de richtlijnwerkgroep zijn onder meer NVA, NIV, NHG, NVZA, Palliactief, V&VN, Verenso, NVKG. Patiëntenfederatie Nederland is in het gehele richtlijntraject meegenomen en heeft plaats gehad in de klankbordgroep. Het gehele traject is begeleid door IKNL in afstemming met NVA.

Richtlijn, samenvatting en samenvattingskaartje

Beide richtlijnen zijn sinds vandaag beschikbaar op Pallialine (COPD/hartfalen en kanker), in de Richtlijnendatabase van de FMS, en in de app PalliArts. Een samenvattingskaartje is te bestellen of te downloaden via de webshop van IKNL. Informatie voor patiënten is te vinden op www.kanker.nl en overpalliatievezorg.nl.

Gerelateerd nieuws

Chordotomie in de palliatieve fase: Stop de pijnprikkel

Erge pijn bij kanker kan in bepaalde gevallen in de palliatieve fase behandeld worden door een zenuwblokkade als pijnbehandeling. Een vorm hiervan is chordotomie, waarbij een zogeheten lange zenuwbaan in het ruggenmerg uit wordt geschakeld. De pijnprikkel bereikt daardoor de hersenen niet – en dus voelt de patiënt de pijn niet meer. Egbert Klarenbeek, anesthesioloog/pijnspecialist en kaderarts palliatieve zorg bij het Pijncentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wil graag meer bekendheid geven aan deze pijnbehandeling om de aanzienlijke groep patiënten te helpen bij wie de gebruikelijke pijnbestrijding niet goed werkt.

lees verder

Digitale beslisboom ondersteunt zorgverleners bij behandeling van pijn bij kanker

Om zorgverleners te ondersteunen bij de behandeling van pijn bij kanker is een praktische digitale beslisboom ontwikkeld. De beslisboom is gebaseerd op de multidisciplinaire richtlijn ‘Pijn bij kanker’ die begin dit jaar is gepubliceerd. Na de richtlijn ileus is het de tweede beslisboom die in de palliatieve fase toepasbaar is.

 
lees verder