Borstkanker in Nederland

Borstkanker bij mannen: zeldzaam, maar aantal patiënten neemt toe

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen, maar komt bij mannen ook voor. Met ruim 130 diagnoses per jaar is het een zeldzame vorm van kanker. Het aantal mannen met borstkanker neemt echter wel toe: van 47 patiënten in 1989 naar 139 in 2019. 
 

Borstkanker treedt bij mannen vaker op oudere leeftijd op. 32 procent van de mannen is ouder dan 75 bij diagnose*. Bij vrouwen is dit 20 procent. Als de kanker wordt ontdekt is deze ook vaker verder gevorderd dan bij vrouwen. Bij één op de drie mannen wordt borstkanker in het laagste stadium (stadium I) ontdekt (bij vrouwen is dit 40 procent). Bij 41 procent van de mannen is de kanker iets verder gevorderd (stadium II, bij vrouwen is dit 33 procent). Iets meer dan één op de tien mannen heeft bij diagnose een voorloper van borstkanker, DCIS. 

Toename hormonale therapie

Het behandelpatroon van borstkanker bij mannen is anders dan bij vrouwen. Borstkanker wordt meestal geopereerd en bij mannen is dat vrijwel altijd een borstamputatie. Bij vrouwen is dit steeds vaker een borstsparende operatie. Ook wordt aan mannen vaker een hormonale therapie gegeven (83% vergeleken met 55% bij vrouwen). Hormonale behandeling bij mannen is ten opzichte van 1989 verviervoudigd.  

Slechtere prognose

Mede doordat mannen ouder zijn bij diagnose en de tumor vaker verder gevorderd is, is de 10-jaarsoverleving bij mannen 5 procent lager dan bij vrouwen. Momenteel lopen er in Nederland meerdere studies naar mannen met borstkanker. Deze zullen in de toekomst meer inzicht verschaffen in deze patiëntengroep en in de eventuele mogelijkheden tot verbetering van de diagnostiek en behandeling. 

(*) diagnose van invasief mammacarcinoom, exclusief DCIS

Meer informatie

  • Cijfers en achtergronden over borstkanker in Nederland: download rapport ‘Borstkanker in Nederland’ 
  • Veel informatie over borstkanker is gericht op vrouwen. Voor mannelijke patiënten, hun naasten en zorgverleners is de site 'Mannen met borstkanker' opgezet.  
  • Prospectieve studie naar mannen met borstkanker op kanker.nl
     
Gerelateerd nieuws

Kwaliteit borstkankerzorg kan verder verbeteren door samenwerking en onderzoek

Samenwerken aan kwaliteit

Tijdens het lustrumsymposium van het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) op 7 maart 2024 werden cijfers gedeeld over de borstkankerzorg in Nederland. Daarbij werden de cijfers van het AMZ vergeleken met het Nederlands gemiddelde op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie. De kwaliteit van borstkankerzorg in Nederland is goed. Vanuit het NABON, de NBCA en het IKNL wordt continu gewerkt aan het nog verder verbeteren van deze kwaliteit.

lees verder

Twee toekenningen in KWF themacall 'Smart Measurements Technologies'

Twee projecten kwaliteit van leven borstkanker KWF honoreert binnen de themacall 'Smart Measurements Technologies' twee projecten waar IKNL-onderzoekers nauw bij betrokken zijn. Beide projecten zetten in op het vroegtijdig monitoren van bijwerkingen van chemotherapie voor borstkankerpatiënten. lees verder