Kanker.nl 5 jaar! Betrouwbare informatie over kanker voor iedereen

Het is vijf jaar geleden dat het online platform kanker.nl live ging. Het platform bundelt medische informatie en ervaringskennis over alle soorten kanker voor iedereen. Het jubileum wordt gevierd met een middagsymposium op dinsdag 12 juni waarop patiënten, zorgverleners en wetenschappers vertellen over de resultaten en ambities van kanker.nl.

Leven met kanker 
In Nederland leven bijna 800.000 mensen met kanker of met de gevolgen van kanker. Bij de eerste confrontatie met kanker staan voor deze mensen en hun naasten vooral diagnose, behandeling en overleven centraal. In een latere fase zoeken zij juist informatie over de gevolgen van de ziekte en de behandeling. Veel (ex-)patiënten krijgen te maken met chronische vermoeidheid, angst voor terugkeer, gezondheidsklachten door bijwerkingen en problemen bij terugkeer naar werk. Kanker.nl biedt informatie over al deze thema’s.

Up-to-date informatie
Elke maand kijken meer dan 400.000 bezoekers op kanker.nl voor informatie over diagnoses, symptomen, behandelingen en de gevolgen van behandeling. Al deze informatie wordt opgesteld samen met kankerpatiëntenorganisaties en professionals. Dankzij deze samenwerking biedt kanker.nl up-to-date informatie over elke kankersoort.

Ervaringskennis
Daarnaast staan er meer dan 1.200 blogs op kanker.nl waarin mensen schrijven over wat kanker in hun leven betekent. Bijna 20.000 mensen hebben een profiel op kanker.nl, waarmee zij op een veilige, afgeschermde omgeving vragen en ervaringen kunnen uitwisselen.

Omgaan met de gevolgen van kanker 
In de verwijsgids op kanker.nl staan gespecialiseerde zorgverleners die aanvullende zorg bieden, zoals fysiotherapie, psychosociale zorg en hulp bij terugkeer naar werk. Meer dan 2.500 bezoekers zochten in deze online gids aanvullende hulp bij hen in de buurt voor het omgaan met de gevolgen van kanker.

Het doel is om mensen met informatie en contact te ondersteunen tijdens hun ziekte en bij het omgaan met de gevolgen van kanker. In de toekomst zal de informatie nog meer op maat aangeboden worden. Ook wil kanker.nl inzetten op meer informatie over beslissingen rondom behandelingen, om het gesprek tussen zorgverleners en patiënten hierover te ondersteunen.

De belangrijkste cijfers van kanker.nl op een rij

  • Meer dan 400.000 unieke bezoekers per maand.

  • 38 openbare discussiegroepen

  • Meer dan 1200 blogs

  • 20.000 mensen hebben een account bij kanker.nl

  • Top-3 onderwerpen in het profiel van deelnemers: vermoeidheid, emoties/verdriet en geheugen- en concentratiestoornissen

  • Waarderingscijfer 7,6 (meting november 2017)

  • Ongeveer 250 telefoontjes naar de kanker.nl infolijn per maand

Binnen de bibliotheek is de top-3 onderwerpen

  1. Kankersoorten en overlevingscijfers

  2. Symptomen

  3. Behandeling en bijwerkingen

Kanker.nl is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Zij hebben de handen ineen geslagen om betrouwbare informatie, ervaringskennis en het ondersteuningsaanbod rond kanker op één plek te bundelen en aan te bieden.

Gerelateerd nieuws

Dure geneesmiddelen: uitgaven immuno- en doelgerichte therapie het hardst gestegen

Nieuw platform dure geneesmiddelen De uitgaven aan immuno- en doelgerichte therapie voor de behandeling van kanker zijn tussen 2017 en 2022 verdubbeld. Dat blijkt uit kerncijfers die IKNL vandaag publiceert op het platform dure geneesmiddelen. Het platform geeft cijfers over de behandeling met dure geneesmiddelen, de patiëntpopulatie, overleving en uitgaven. lees verder

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder