DCCG en richtlijnwerkgroep evalueren beslisbomen voor darmkanker

Samen met specialisten op het gebied van darmkanker heeft Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) beslisbomen voor darmkanker (CRC) ontwikkeld. Deze beslisbomen zijn beschikbaar in Oncoguide. In de komende periode wordt de inhoud van de beslisbomen en het gebruik ervan in de praktijk geëvalueerd.

Samen met specialisten op het gebied van darmkanker heeft Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) beslisbomen voor darmkanker (CRC) ontwikkeld. Deze beslisbomen zijn beschikbaar in Oncoguide. In de komende periode wordt de inhoud van de beslisbomen en het gebruik ervan in de praktijk geëvalueerd.

Oncoguide toont beslisbomen voor diagnostiek en behandeling op basis van patiënt- en ziektegegevens. De beslisbomen voor darmkanker zijn een vertaling van de richtlijn Darmkanker uit 2014 en mede vanuit het Academisch Medisch Centrum (AMC) opgezet. De Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) en de richtlijnwerkgroep evalueren in samenwerking met IKNL de beslisbomen. De eerste resultaten worden in het najaar van 2017 verwacht.                                                                             

Implementatie Oncoguide

Vanuit het AMC Oncologisch Centrum wordt Oncoguide in het kader van het project Regionale Oncologienetwerkengeïmplementeerd in de regio’s Noord-Holland en Flevoland en de toepassing ervan in de praktijk geëvalueerd. Dit project is een van de initiatieven die de UMC’s ondernemen om via de regionale oncologienetwerken te werken aan duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg.

Doorontwikkeling Oncoguide

Oncoguide maakt deel uit van Health RI, de nationale infrastructuur voor personalized medicine & health research en is geclassificeerd als medisch hulpmiddel. In de toekomst komen naast richtlijnen meer bronnen in Oncoguide beschikbaar, zoals gegevens over bijwerkingen van medicijnen, trial-alerts en gevalideerde predictiemodellen voor prognostiek op basis van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).


Download de app of ga naar oncoguide.nl 

Oncoguide is te gebruiken via de app op tablet, iPad en de website ‘www.oncoguide.nl’. De app is verkrijgbaar in de Apple App Store en Google Play. Na registratie is het gebruik gratis.
 

 

Lees meer over Oncoguide en bekijk eerdere berichtgeving.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder

Proefschrift: Trends en variatie in radiotherapie in Nederland

Nieuw IKNL-promotieonderzoek belicht het gebruik van radiotherapie bij kanker in Nederland Op 25 april promoveerde IKNL-onderzoeker Jelle Evers aan de Universiteit Twente op een onderzoek naar het gebruik van radiotherapie bij kanker in Nederland. Het onderzoek, uitgevoerd op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en in samenwerking met  de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO), biedt een diepgaand inzicht in het gebruik van primaire radiotherapie bij kanker. lees verder