Informatie over trials 10.000 keer per maand geraadpleegd op kanker.nl

Patiënten met kanker die op zoek zijn naar betrouwbare informatie over wetenschappelijk onderzoek of overwegen om deel te nemen aan een trial, kunnen hiervoor terecht op kanker.nl/kankeronderzoek. In 2015 zijn deze pagina’s ruim 10.000 keer per maand geraadpleegd. Op de website staat een overzicht van alle trials in Nederland per kankersoort, specifieke informatie over de circa 200 lopende trials én algemene informatie voor patiënten én professionals over deelname aan deze trials. In het jaarverslag zijn meer feiten en cijfers te vinden over het gebruik van kanker.nl/kankeronderzoek. 

Het belangrijkste doel van kanker.nl is mensen met kanker en/of hun naasten te voorzien van betrouwbare, actuele informatie over lopend wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Deze informatie is zeker ook relevant voor verpleegkundigen en andere professionals. Zij kunnen zich aan de hand hiervan oriënteren en inzicht krijgen in de diverse trials die momenteel in Nederland lopen. In voorkomende situaties kan de informatie met de patiënt worden besproken en/of worden gedeeld door samen de website te bezoeken.  

Trials per kankersoort 
Van elke trial is informatie opgenomen over onder andere het doel van het wetenschappelijk onderzoek, de voorwaarden voor deelname, de behandeling, de eventuele (extra) belasting voor de patiënt, mogelijke bijwerkingen en de deelnemende ziekenhuizen. In de meeste trials wordt onderzoek gedaan naar betere behandeling van borstkanker, dikkedarmkanker, longkanker, prostaatkanker en het non-Hodgkin-lymfoom.  

  • Naar website: www.kanker.nl/kankeronderzoek. Via deze hyperlink kan informatie per kankersoort worden opgevraagd. Daarnaast is er een mogelijkheid om gericht te zoeken, bijvoorbeeld trials voor patiënten met uitgezaaide kanker. 

Feiten en cijfers 2015 
Meer informatie over de publicatie van trials op kanker.nl is te vinden in het overzicht Feiten en cijfers over trials op kanker.nl 2015 (PDF). Kanker.nl is het online informatieplatform en sociaal netwerk voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten. De website is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, patiëntenbeweging NFK en IKNL.  

Meer informatie 
Zorgprofessionals die een studie willen aanmelden voor opname op kanker.nl kunnen dat doen door het aanmeldformulier kankeronderzoek in te vullen of rechtstreeks contact met op te nemen met Trudy Kolman, adviseur Oncologische Zorg IKNL. Ook voor vragen of overige informatie over kanker.nl kunt u contact met haar opnemen. 

Gerelateerd nieuws

Dure geneesmiddelen: uitgaven immuno- en doelgerichte therapie het hardst gestegen

Nieuw platform dure geneesmiddelen De uitgaven aan immuno- en doelgerichte therapie voor de behandeling van kanker zijn tussen 2017 en 2022 verdubbeld. Dat blijkt uit kerncijfers die IKNL vandaag publiceert op het platform dure geneesmiddelen. Het platform geeft cijfers over de behandeling met dure geneesmiddelen, de patiëntpopulatie, overleving en uitgaven. lees verder

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder