Evaluatie zorgpad mammacarcinoom in Meander MC

IKNL heeft op verzoek van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort het zorgpad mammacarcinoom geëvalueerd met als vertrekpunt het perspectief van de patiënt. 
De evaluatie bestond uit een zogeheten ‘meeloopdag’, waarbij twee adviseurs van IKNL de verschillende fasen van het zorgpad stap voor stap doorliepen aan de hand van de evaluatielijst mammacarcioom. De evaluatie leverde, naast diverse positieve punten, een aantal verbeterpunten op die inmiddels door Meander MC in het zorgpad zijn opgenomen.

Naast de meeloopdag is ook een kwantitatieve analyse uitgevoerd. Meander selecteerde uit de evaluatielijst mammacarcinoom 18 specifieke onderwerpen waarop het zorgpad in detail is bekeken en beoordeeld. Elf onderwerpen zijn door IKNL onderzocht en geanalyseerd op basis van dossieronderzoek. De overige 7 items, die voor een deel overeenkomen met NBCA-indicatoren, zijn onderworpen aan een nader onderzoek met behulp van gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Verbeterpunten
De analyses en de ervaringen tijdens de meeloopdag leverden een zevental verbeterpunten op, waaronder het verder uitwerken van het zorgpad met plastisch chirurgie, radiotherapie, palliatieve zorg en klinisch genetica. Verder zijn er adviezen gegeven ten aanzien van het digitaliseren van patiënteninformatie, het zichtbaar vastleggen van de besluiten tijdens het multidisciplinair overleg, aandacht voor afname psychosociale signalering na de diagnose, afspraken maken over informatie-overdracht naar de huisarts, het opstarten van een multidisciplinaire polikliniek waar de verschillende specialisten tegelijk spreekuur houden. 

"Door actief mee te lopen in het zorgproces en met patiënten te praten heeft duidelijke meerwaarde. Je bekijkt het zorgproces nadrukkelijker vanuit het perspectief van de patiënt en voelt letterlijk de spanning die patiënten ervaren”, aldus Dorien van Benthem, adviseur oncologisch zorg. “Verder kregen we veel respect voor de wijze waarop patiënten zich voorbereiden op afspraken en het zorgpad doorlopen.”  

Snelle zorg, tevreden patiënten
De bevindingen van IKNL zijn beschreven in een rapportage die 23 september 2015 zijn gepresenteerd aan de oncologiecommissie. De volgende onderwerpen vielen op in positieve zin:

  • 75% van de patiënten weet binnen 1 dag de diagnose borstkanker en 90% binnen 5 dagen’.

  • Van de 6 NBCA-indicatoren die betrekking hebben op de behandeling scoort Meander MC 5x hoger dan het landelijk gemiddelde en 1x gelijk aan het landelijk gemiddelde. Vergelijking met de NKR laat een zelfde beeld zien.  

  • Ten aanzien van de indicator ‘Percentage patiënten dat postoperatief is besproken in het multidisciplinair MDO’ en digitaal verslaglegging scoort Meander MC 100% versus landelijk 98%.

  • Het percentage patiënten dat preoperatief is besproken was 98% versus 97% landelijk.

Andere positieve punten die tijdens de evaluatie naar voren kwamen, zijn: betrokken zorgverleners met een open houding en korte lijnen tussen de disciplines/professionals. Snelle zorg wordt als een belangrijk aandachtspunt gezien (afspraken zijn meestal op tijd). Dat zorgde voor snelle reactie op consultvragen en duidelijke uitleg aan patiënten over diagnostiek, onderzoek en mogelijke behandelingen. Door de patiënt centraal te stellen, zijn patiënten tevreden over de geleverde zorg. Het beschikbaar stellen van een prothese BH na borstamputatie is een mooie service.

Advies
IKNL gaf op basis van deze evaluatie het advies aan Meander MC om samen met het mammateam een plan van aanpak te maken om de gewenste verbeteringen door te voeren. Bijvoorbeeld het patiëntvriendelijker inrichten van de wachtruimte bij de mammapoli en duidelijkheid geven over wachttijden voor een radiologisch onderzoek. Daarnaast is het advies gegeven om het zorgpad periodiek te evalueren en indien nodig het zorgpad tussentijds bij te stellen.

Meer informatie over evaluatie van zorgpaden is verkrijgbaar bij Marlene Middelburg, senior adviseur oncologisch zorg. m.middelburg@iknl.nl

Gerelateerd nieuws

Samen beslissen over nacontrole na borstkanker: goed voor patiënt, uitdagingen bij implementatie

In haar proefschrift onderzoekt Jet Ankersmid samen beslissen in de praktijk De prognose van borstkanker is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Dat betekent dat meer mensen te maken krijgen met nazorg en nacontrole. Gepersonaliseerde nacontrole en samen beslissen over de nacontrole biedt voordelen voor patiënten, maar de implementatie hiervan brengt uitdagingen met zich mee. Dat concludeert Jet Ankersmid, die op 14 juni promoveert aan de Universiteit Twente.  lees verder

Kwaliteit borstkankerzorg kan verder verbeteren door samenwerking en onderzoek

Samenwerken aan kwaliteit

Tijdens het lustrumsymposium van het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) op 7 maart 2024 werden cijfers gedeeld over de borstkankerzorg in Nederland. Daarbij werden de cijfers van het AMZ vergeleken met het Nederlands gemiddelde op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie. De kwaliteit van borstkankerzorg in Nederland is goed. Vanuit het NABON, de NBCA en het IKNL wordt continu gewerkt aan het nog verder verbeteren van deze kwaliteit.

lees verder