Kanker & leven

Kanker en kankerbehandelingen kunnen zowel lichamelijke als emotionele gevolgen hebben. Mensen kunnen onder meer vermoeidheid ervaren, tintelende handen en voeten (neuropathie) hebben en problemen met geheugen en concentratie. Waar iemand last van krijgt, is moeilijk te zeggen. Dat is voor iedere patiënt anders. In het geval van schaamlipkanker ontstaan soms seksuele problemen.

Bijna 800.000 mensen leven met of na kanker en een aanzienlijk deel van hen ervaart klachten door de kanker en behandelingen, zoals chronische vermoeidheid en angst voor terugkeer van de kanker. De gevolgen voor het dagelijkse leven, sociale relaties en werk zijn groot. 

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben deze klachten en de omvang ervan omschreven in het rapport Kankerzorg in beeld: over leven met en na kanker. Het schetst de grote gevolgen van kanker, op de mensen die ermee leven, hun partner, hun naasten, collega’s, werkgevers en op de hele maatschappij. 

Bekendheid met late gevolgen

Kennis over gezondheidsproblemen na de behandeling zijn belangrijk voor de gedeelde besluitvorming over de behandeling. Deze kennis is ook van belang voor de inrichting van de nazorg en om tijdig te verwijzen naar passende zorg. 

Ook kan bekendheid met de risicofactoren voor behandelgerelateerde gezondheidsproblemen helpen bij het herkennen van symptomen die te maken hebben met eerdere kankerbehandeling. Dat is van belang kort na de kankerbehandeling, maar ook na langere tijd als de nacontroles voor kanker zijn gestopt.

Seksuele problemen

Schaamlipkanker heeft naast de lichamelijke gevolgen vaak grote psychische, seksuele en relationele impact op het leven van (ex-)patiënten en hun partners. Op kanker.nl is meer informatie te vinden over dit onderwerp.

Verwijzen

Zorgverleners kunnen aanbieders van passende nazorg in de regio vinden op Verwijsgids Kanker. De Verwijsgids Kanker is de landelijk dekkende sociale kaart voor aanvullende zorg en begeleiding bij kanker, op ieder moment na diagnose. In de Verwijsgids Kanker staan onder meer gegevens van individuele zorgverleners, instellingen en patiëntenorganisaties. Patiënten en naasten kunnen Verwijsgids Kanker rechtstreeks raadplegen. De postcodefilter maakt het mogelijk om zorg zo dicht mogelijk bij huis te selecteren.

Lees meer over leven met en na kanker.