krachttraining oudere man op fitnesstoestel

Krachttraining en eiwitsuppletie tijdens androgeendeprivatietherapie bij prostaatkanker

Krachttraining verhoogt de spiermassa en spierkracht bij prostaatkankerpatiënten die androgeendeprivatietherapie ondergaan en gaat de nadelige effecten van deze behandeling tegen. Eiwitsuppletie biedt hierbij geen extra voordelen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Lisanne Houben en Maarten Overkamp, promovendi onder begeleiding van Dr. Sandra Beijer (IKNL), Dr. Milou Beelen (Universiteit Maastricht) en Prof. Dr. Luc van Loon (Universiteit Maastricht).

Het doel van deze studie was om het effect te beoordelen van 20 weken krachttraining met of zonder eiwitsuppletie op de lichaamssamenstelling, spiermassa, spierkracht, fysieke prestaties en uithoudingsvermogen bij prostaatkankerpatiënten met androgeendeprivatietherapie (hormoontherapie of ADT).

Krachttraining zorgt voor het behouden van spiermassa en -kracht

In de studie werden twee interventiegroepen vergeleken met een afzonderlijk geworven controlegroep.

Zestig prostaatkankerpatiënten die androgeendeprivatietherapie ondergingen, werden willekeurig toegewezen om 20 weken krachttraining uit te voeren. Van de zestig patiënten kreeg de ene helft een eiwitsupplement (31 g wei-eiwit) en de andere helft een placebo, in te nemen onmiddellijk na het sporten en elke avond voor het slapen gaan. De controlegroep, bestaande uit zesendertig prostaatkankerpatiënten die eveneens androgeendeprivatietherapie ondergingen, kreeg alleen de gebruikelijke zorg.

Bij aanvang van de studie en na 20 weken werden de lichaamssamenstelling, spiermassa, spierkracht, fysieke prestaties, uithoudingsvermogen en gebruikelijke voedingsinname bepaald. Spiermassa en –kracht namen toe in beide trainingsgroepen, terwijl deze afnamen in de controlegroep. Vetmassa en vetpercentage bleef behouden in de trainingsgroep met placebosuppletie, wat significant verschilde van de toename in de controlegroep.

Het aerobe uithoudingsvermogen bleef eveneens behouden in de trainingsgroep met de placebo, wederom significant verschillend van de afname in de controlegroep.

Conclusie

Dit onderzoek wijst uit dat bij prostaatkankerpatiënten krachttraining de nadelige effecten van androgeendeprivatietherapie tegengaat op het gebied van lichaamssamenstelling, spiermassa, spierkracht en uithoudingsvermogen. Eiwitsuppletie biedt hierbij geen extra voordelen Een mogelijke verklaring hiervoor is dat alle groepen al een voldoende hoge eiwitinname hadden.

Bron

Lisanne H.P. Houben, Maarten Overkamp, Puck van Kraaij, Jorn Trommelen, Joep G.H. van Roermund, Peter de Vries, Kevin de Laet, Saskia van der Meer, Ulla R. Mikkelsen, Lex B. Verdijk, Luc J. C. van Loon, Sandra Beijer, Milou Beelen. Resistance exercise training increases muscle mass and strength in prostate cancer patients on androgen deprivation therapy in Medicine & Science in Sports & Exercise.

Meer informatie over deze publicatie is verkrijgbaar via bibliotheek@iknl.nl

Medewerkers

Sandra Beijer

Sandra Beijer

senior onderzoeker

lees verder
Gerelateerd nieuws

RECOVER-studie onderzoekt behandelingen prostaatkanker

links een operatiekamer met arts die robotchirurgie toepast en rechts een operatiekamer met arts die radiotherapie toepast bij prostaatkanker

Afgelopen juni ging officieel de RECOVER-studie van start. In deze studie worden twee veelgebruikte behandelingen voor patiënten met vergevorderde prostaatkanker zonder uitzaaiingen met elkaar vergeleken; de (robot geassisteerde) operatie en uitwendige bestraling, vaak gecombineerd met hormoontherapie.

lees verder