Oproep voor een zonveilige sportomgeving

Met het Manifest ‘Naar een gezonde, zonveilige sportomgeving’ roept de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland op tot een zonveilige sportomgeving. De oproep is gericht aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en NOC*NSF om bij het nieuwe Nationaal Sportakkoord aandacht te besteden aan het belang van een zonveilige sportomgeving.

Buitensport

Bij buitensport is sprake van veel blootstelling aan de zon. In het Nationaal Sportakkoord dat op dit moment tot stand komt, zou daarom aandacht moeten zijn voor het voorkomen van huidkanker. Bedekken van de huid, creëren van schaduw en het gratis ter beschikking stellen van zonnebrandcrème leveren een substantiële bijdrage aan huidkankerpreventie.

Huidkanker

Huidkanker is, met afstand, de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De Stuurgroep - een samenwerking van o.a. de vereniging van dermatologen, patiëntenorganisaties, RIVM en IKNL - lanceerde in 2021 het Nationaal Actieplan Huidkanker om de enorme toename van het aantal mensen met huidkanker in Nederland een halt toe te roepen en daarmee te voorkomen dat de druk op bemensbaarheid en betaalbaarheid van de huidkankerzorg onhoudbaar wordt.

Lees het manifest:

 Manifest 'Naar een gezonde, zonveilige sportomgeving'

Gerelateerd nieuws

Nieuw model voorspelt risico op uitzaaiingen cutaan plaveiselcelcarcinoom

driedimensionaal gestileerd beeld van een grafiek

Epidemioloog Loes Hollestein en dermatoloog Marlies Wakkee, werkzaam bij het Erasmus MC Kanker Instituut, ontwikkelden met bio-informaticus Barbara Rentroia-Pacheco en andere collega’s een model waarmee het mogelijk is om gepersonaliseerde risico-inschattingen te maken voor uitzaaiingen van het cutane plaveiselcelcarcinoom (PCC). Dit werd gedaan op basis van een landelijk cohort uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), dat vervolgens extern werd gevalideerd met landelijke registratiegegevens uit Engeland.

lees verder

Nationaal Actieplan Huidkanker lanceert website met aanpak huidkanker

mock-up van homepage website Nationaal Actieplan Huidkanker

Volgens de prognoses stijgt het aantal nieuwe huidkankerdiagnoses fors verder. De druk op de bemensbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van toekomstige zorg zal alleen maar toenemen. Dit vraagt nú om maatregelen. Het goede nieuws is dat er op het gebied van huidkanker sinds april 2021 een plan van aanpak is om de vloedgolf te keren. Vanaf nu te vinden op de website van Nationaal Actieplan Huidkanker.

lees verder