Maarten van der Weijden doet triatlon thuis

Onderzoeksproject TIPZO streeft naar tijdige en betere palliatieve zorg in de oncologische zorgpraktijk

Voor mensen met ongeneeslijke kanker is tijdige inzet van palliatieve zorg heel belangrijk. Zo kunnen zij hun persoonlijke keuzes op tijd maken, zodat ze meer energie overhouden voor dingen die er voor hen toe doen. Palliatieve zorg wordt echter nog niet optimaal ingezet. De palliatieve teams in ziekenhuizen blijken in de praktijk weinig en laat in het traject betrokken te worden. Onderzoeksproject Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie (TIPZO) wil hier verandering in brengen.

Om palliatieve zorg voor iedereen die het nodig heeft beter en toegankelijk te maken is het belangrijk dat de oncologische zorg en palliatieve zorg goed samenwerken. TIPZO richt zich daarom op het formuleren en implementeren van landelijke richtlijnen voor goede zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker en hun dierbaren. IKNL werkt hierbij samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), onder de vlag van Stichting Onderzoek Palliatieve Zorg Nederland (PalZon).

Stappenplan

Het project zal drieënhalf jaar duren. Hierbij worden eerst de bestaande goede praktijken op het gebied van palliatieve zorg in de oncologie in kaart gebracht. Door deze best practices te delen, kunnen ziekenhuizen van elkaar leren. Om de belangrijkste elementen van deze geïntegreerde zorg te bepalen worden zorgverleners, maar ook patiënten en naasten geconsulteerd. Op basis van deze informatie worden de richtlijnen geformuleerd. Na een test in enkele ziekenhuizen worden de richtlijnen landelijk ingevoerd. Dit gebeurt in nauwe afstemming met de betrokken beroepsverenigingen, zoals de NVMO, NVCO en de NVRO.

Donaties Maarten van der Weijden Foundation

In juni vorig jaar nomineerde de Maarten van der Weijden Foundation, de stichting van de gelijknamige zwemkampioen, het TIPZO-project voor een onderzoekssubsidie. Hoewel TIPZO net naast de subsidie greep, waren Van der Weijden en de medische adviesraad van de Foundation overtuigd van de waarde van het project. Zodoende werden er andere manieren gezocht om het project alsnog te financieren.

Begin september 2020 waren er diverse acties onder de vlag van de Maarten van der Weijden Foundation. Zo haalde de Foundation geld op tijdens de Roermond City Swim en zwommen en supten mensen op diverse plekken in Nederland om tijdige, betere palliatieve zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker mogelijk te maken. Als klap op de vuurpijl deed Maarten van der Weijden zelf afgelopen zaterdag 9 januari ook nog een thuistriatlon. In ruim negen uur legde hij een hele triatlon af, die bestond uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen. Dit alles deed hij thuis in een speciaal zwembad, op een loopband en een hometrainer.

En met succes: samen met 161 andere thuissporters is een gigantisch bedrag bij elkaar gesport, waardoor er nu in totaal ruim 2,5 ton opgehaald voor het project. Hiermee kan het project nu officieel van start gaan.

Meer informatie over het TIPZO-project

Bekijk de projectpagina over het TIPZO-project of neem contact op met Natasja Raijmakers, senior onderzoeker.

Gerelateerd nieuws

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder