Zorgverlener heeft vaak behoefte aan sparren met specialist in palliatieve zorg

Naast advies van farmacologische aard, zoeken zorgverleners vaak ook een sparringpartner in de specialist palliatieve zorg wanneer zij om consultatie vragen. Dat blijkt uit cijfers van IKNL, dat onderzocht welk soort vragen zorgverleners het vaakst hebben wanneer zij vragen hebben over de best passende behandeling van een palliatieve patiƫnt. In 2019 had in bijna een derde van de consulten de aanvrager ook behoefte aan ruggespraak met een specialist palliatieve zorg.

Bij de zorg voor palliatieve patiĆ«nten kunnen zich situaties voordoen waarbij de generalistische zorgverlener met (vaak complexe) problematiek wordt geconfronteerd. Dat kan leiden tot vragen of twijfel. In die gevallen kunnen huisartsen, verpleegkundigen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en andere zorgverleners telefonisch te rade gaan bij een consulent uit het consultatieteam palliatieve zorg in hun regio. Deze consulent is een in palliatieve zorg gespecialiseerde arts of verpleegkundige, die de zorgverlener adviseert zonder de zorg over te nemen.

In een consult worden meestal meerdere problemen besproken. In 2019 werd gemiddeld over 1,8 problemen per consult advies gevraagd. Problemen samenhangend met farmacologische vragen kwamen het vaakst voor: in totaal in bijna 70 procent van de geregistreerde problemen. Daarnaast hadden consultvragers vaak behoefte aan advies over de organisatie van zorg en over palliatieve sedatie.

Overzicht van de geregistreerde problemen tijdens een consult in 2019, in percentages uitgedrukt

tabel-overzicht-geregistreerde-problemen.png

Gerelateerd nieuws

Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek en Palliactief-award toegekend tijdens Nationaal Congres Palliatieve Zorg

Cindy van den Berg-Verberkt wint Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek

Tijdens het Nationaal Congres Palliatieve Zorg op 5 november 2020 heeft IKNL-adviseur Cindy van den Berg-Verberkt de Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek gewonnen. Ze kreeg de prijs voor het beste Nederlandse wetenschappelijke artikel op het gebied van palliatieve zorg en levenseindezorg van afgelopen jaar (september 2019 - augustus 2020) voor haar publicatie ‘Effect of Sustained-Release Morphine for Refractory Breathlessness in Chronic Obstructive Pulmonary Disease on Health Status’. De prijs is een initiatief van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Amsterdam UMC.

lees verder

Yvette van der Linden benoemd tot hoogleraar Palliatieve Geneeskunde

Yvette van der Linden benoemd tot hoogleraar Palliatieve Geneeskunde

Op 1 juni 2020 is Prof. Dr. Yvette van der Linden benoemd tot hoogleraar Palliatieve Geneeskunde. Yvette werkt sinds 2011 als radiotherapeut-oncoloog en hoofd Expertisecentrum Palliatieve Zorg in het LUMC. De leerstoel is ingesteld door IKNL en de Universiteit Leiden-LUMC.

lees verder