Hulpgids inzet digitaal Zorgpad Stervensfase binnenkort beschikbaar

Na succesvolle pilots komt binnenkort de ‘Hulpgids inzet digitaal Zorgpad Stervensfase’ beschikbaar. De gids helpt ICT-specialisten bij het ontwikkelen van software voor een digitale versie van het Zorgpad Stervensfase. Ook biedt de gids handvatten voor de organisatorische inbedding van een dergelijke digitale versie. Tot slot bevat deze gids tips voor het schrijven van het implementatieplan.

In de gids wordt stapsgewijs beschreven wat er moet worden gerealiseerd, wie bij de implementatie betrokken moeten zijn en wat de rol van iedere deelnemer aan het implementatietraject is. De gids is bedoeld voor zorgprofessionals en zorgorganisaties die in de palliatieve zorg samenwerken. Het gaat om (staf)adviseurs, ICT-medewerkers die de uitrol van het digitaal zorgpad in de organisatie gaan verzorgen, softwareleveranciers die de functionaliteit in hun softwareapplicaties inbouwen en de huidige en toekomstige gebruikers van het Zorgpad Stervensfase.  

Hulpgids en Handreiking implementatie 

De hulpgids hoort bij de Handreiking implementatie Zorgpad Stervensfase. Hierin wordt de implementatie van de methodiek in het zorgproces en de gedachten achter het Zorgpad Stervensfase beschreven. De nieuwe hulpgids helpt bij de implementatie van de digitale versie van dit zorgpad.  

Het is aan te raden dat zorgprofessionals die het digitale Zorgpad Stervensfase gaan gebruiken, al bekend zijn met de methodiek. Degenen die nog niet bekend zijn met de methodiek, kunnen het best een training volgen over het Zorgpad Stervensfase. Organisaties kunnen gebruikmaken van zowel de handreiking als de hulpgids. Dit ondersteunt bij het optimaal inbedden van het zorgpad in het zorgproces.  

De hulpgids is gebaseerd op ervaringen uit pilots in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en enkele hospices van Icare thuiszorg. Daar is de digitale versie van het Zorgpad Stervensfase in gebruik genomen. In de pilot van Icare zijn ook huisartsen uit de desbetreffende regio betrokken. In de pilots kwam een aantal tips en uitdagingen naar voren, die allemaal in de gids zijn opgenomen.  

Voordelen Zorgpad Stervensfase 

Het Zorgpad Stervensfase biedt grote voordelen (Veerbeek, 2008), blijkt ook uit ervaringen van gebruikers. Alle betrokken zorgprofessionals erkennen dat de stervensfase is aangebroken. Werken met het Zorgpad Stervensfase leidt dan tot verbetering van de communicatie en de overdracht tussen de verschillende zorgverleners. Daarnaast raakt de zorg beter gestructureerd, worden minder onnodige interventies gedaan, ontstaat er een lagere symptoomlast bij stervende patiënten en verlicht het de rouw bij nabestaanden. De kwaliteit van zorg in de stervensfase wordt dus groter.  

Extra voordelen digitale versie  

De digitale versie van het Zorgpad Stervensfase biedt nog eens extra voordelen. Vooral als deze in het reguliere digitale dossier, het EPD/ECD wordt geïntegreerd. Dan is er geen extra registratie op papier nodig, is de geleverde zorg in de stervensfase makkelijk digitaal terug te vinden, kost het sturen van een bericht aan de huisarts (vanuit het EPD/ECD) minder tijd, is betere dossiervoering mogelijk en wordt de overdracht naar collega’s makkelijker.  

De interne benchmark in het Jeroen Bosch ziekenhuis leverde inzicht op in de geleverde zorg in de stervensfase, waarbij bijvoorbeeld ook inzichtelijk werd hoe vaak en op welke afdelingen het zorgpad wordt ingezet. Op termijn leent de digitale versie van het Zorgpad Stervensfase zich ook voor een externe benchmark en onderzoek. Dit kan door het EPD/ECD met daarin ook de gegevens en data in de stervensfase aan een centrale registratie te koppelen. Het gebruik van de informatiestandaard Zorgpad Stervensfase maakt extra registratie dan overbodig.  

Beschikbaarheid gids

De hulpgids is medio november volledig beschikbaar via de webshop van IKNL.

Gerelateerd nieuws

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom kankerpatiënten: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder