In commentaarfase: richtlijn Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase

De conceptrichtlijn ‘Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase’ is onlangs voor commentaar naar de relevante landelijke verenigingen gestuurd. Deze deels evidence based richtlijn is in de eerste plaats geschreven voor alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten in de palliatieve fase. Ook is de richtlijn goed te gebruiken door vrijwilligers. Want wie zich om het lichamelijk en psychosociaal welzijn van patiënten bekommert, moet ook op de hoogte zijn van hoe het spiritueel proces kan verlopen. Voor het bepalen van de juiste zorg en behandeling is het belangrijk om te weten wat van betekenis is voor mensen en wat voor hen het leven zin geeft.

In de conceptrichtlijn ligt de focus op de vertaling van spirituele zorg naar de praktijk. Vragen als: ‘Hoe ga ik het gesprek aan over zingeving/spiritualiteit?’ ‘Hoe herken ik een existentiële crisis?’ en ‘Hoe verwijs ik een patiënt door?’ komen in deze richtlijn aan de orde. Kennis die van belang is voor elke zorgprofessional die betrokken is bij de zorg aan mensen in de palliatieve fase.

Naast de ontstaanswijze, diagnostiek en interventie, komen ook de voorwaarden aan bod. Zowel in de organisatie als bij de individuele zorgprofessional. Deze voorwaarden hebben een belangrijke plaats gekregen in de richtlijn. De richtlijn is geïnitieerd door het platform PAZORI (Palliatieve Zorg Richtlijnen) en is in ontwikkeling onder begeleiding van IKNL. In de richtlijnwerkgroep zijn gemandateerde leden van de wetenschappelijke verenigingen en beroeps- en patiëntenorganisaties vertegenwoordigd, namelijk NVALT, NHG, VPTZ, Palliactief, Verenso, VGVZ, NPV, NFK, PFN, NIP en V&VN.

De commentaarronde voor deze richtlijn duurt tot 8 januari 2018. Commentaar kan geleverd worden via de deelnemende wetenschappelijke, beroeps-, of patiëntenverenigingen. Voor meer informatie over de richtlijn kunt u contact opnemen met Brigitt Demmer, adviseur palliatieve zorg IKNL en procesbegeleider van deze richtlijn.

Gerelateerd nieuws

Herziene handreiking Complementaire zorg voor kinderen in de palliatieve fase

Kind in bed met koptelefoon

De richtlijn Complementaire zorg stamt uit 2010 en is een consensus-based richtlijn. Eind 2020 heeft een verkenning plaatsgevonden naar de wens en de vorm van een herziening. De Agendacommissie richtlijnen palliatieve zorg heeft daarop besloten om een handreiking Complementaire zorg voor volwassenen en voor kinderen in de palliatieve fase te maken.  In juni 2023 is de herziene handreiking Complementaire zorg voor volwassenen in de palliatieve fase uitgebracht. Inmiddels is ook het deel voor kinderen herzien en gepubliceerd. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze handreiking. Deze is primair bedoeld voor verpleegkundigen, zorgvrijwilligers en ouders of verzorgers.

lees verder

Nieuws over voeding en kanker: de laatste state-of-the-art

voeding en kanker

Tegenwoordig staat voeding en kanker in de volle belangstelling. Er is steeds meer kennis over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, over de voedingsproblematiek tijdens en na de behandeling en over de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. In dit nieuwsbericht bundelen we de laatste state-of-the-art op het gebied van voeding en kanker: het nieuwe Handboek voeding bij kanker en de nieuwe folder Eten en drinken in de laatste fase van het leven.

lees verder