Lichte stijging geregistreerde consultdiensten palliatieve zorg 2014

Het aantal consulten geregistreerd door de 30 consultatieteams palliatieve zorg is in 2014 licht gestegen tot 6.536 aanvragen. Dit blijkt uit de tiende jaarrapportage van de consultatiedienst Palliatieve zorg in IKNL-verband. IKNL streeft naar de vorming van lokale, transmurale samenwerkingsverbanden, waarin de palliatieve zorg goed is georganiseerd inclusief solide inbedding van de consultatiediensten.

Toename consulten medisch specialist
Van de patiënten voor wie een consult werd aangevraagd, had 80% de diagnose kanker. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren. In de niet-oncologische groep was hartfalen de meest voorkomende hoofddiagnose gevolgd door COPD en CVA. Van de consultvragers is het grootste deel werkzaam als huisarts (78%). Het aantal consultenaanvragen van medisch specialisten nam toe van 346 in 2012 naar 531 consulten in 2013. In 2014 liep dit verder op naar 668 consultvragen (+10%).  

Consultvragen
De consultatieteams zijn multidisciplinair samengesteld uit zorgverleners uit de belangrijkste werkvelden in de gezondheidzorg. Het doel van de consultatiefunctie is professionele zorgverleners te adviseren en te ondersteunen bij behandeling en begeleiding van patiënten in de palliatieve fase. 

Consultvragen gaan over patiënten met pijn, verwardheid, benauwdheid, misselijkheid en angst. In een kwart (26%) van de consulten komen vraagstukken rond euthanasie en palliatieve sedatie aan de orde. De behoefte van de consultvrager aan morele steun blijft hoog (31% van de aanvragen). Ook werden er relatief veel vragen (19%) ingediend over de organisatie van de palliatieve zorg.

Consultdiensten in ontwikkeling
IKNL streeft naar de vorming van lokale, transmurale samenwerkingsverbanden waarin de palliatieve zorg goed is georganiseerd en consultatie is ingebed. Daarbij werken we samen met de palliatieve teams in de ziekenhuizen en de groepen Palliatieve Thuiszorg (PaTz) in de eerstelijn. IKNL ondersteunt deze ontwikkelingen door middel van het inzetten van IKNL-consulenten palliatieve zorg binnen deze PaTz-groepen en in MDO’s in ziekenhuizen. Ook geven we advies, over procesbegeleiding op locatie en scholing aan consultatieteams.

 Informatie

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder