Nieuwe website met betrouwbare informatie over voeding en kanker

Onlangs is de nieuwe website Voeding & Kanker Info, www.voedingenkankerinfo.nl, gelanceerd. Op deze website staat betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de samenhang tussen voeding en kanker. De site is bedoeld voor (ex-)patiënten, familieleden van patiënten en alle andere mensen met belangstelling voor dit onderwerp. Naast informatie over voeding tijdens de behandeling, bevat de website ook antwoorden op vragen over de preventie van kanker en voeding ná de behandeling van kanker. 

De website Voeding & kanker Info is een initiatief van IKNL, de Wageningen Universiteit en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO). 

Fabels en feiten 
Er is momenteel veel te doen over de zogeheten ‘superfoods’. Zo circuleren er bijvoorbeeld berichten dat acaibessen werkzaam zouden zijn tegen kanker. De website Voeding & kanker Info zet duidelijk uiteen dat dit een fabel is en dat dergelijke verhalen mogelijk voortkomen uit studies in reageerbuisjes in laboratoria. Er zijn echter geen studies bekend waaruit blijkt dat dit effect bij mensen is aangetoond. 

Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat het eten van biefstuk kracht geeft. Consumptie van rood vlees verhoogt echter het risico op het ontwikkelen van darmkanker. Om die reden wordt aangeraden om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Op Voeding & Kanker Info zijn meer van dergelijke voorbeelden te vinden. 

Betrouwbare informatie 
De initiatiefnemers achter de website constateren dat er steeds meer vraag is naar goede en betrouwbare informatie over voeding en kanker. Ze hopen en verwachten dat de website in deze behoefte voorziet. De website heeft een ‘dynamisch karakter’. 
Dat wil zeggen dat de inhoud voortdurend wordt aangevuld met nieuwe, nog niet eerder gestelde vragen en de antwoorden die daarbij horen. 

Dr. Sandra Beijer (IKNL): “We willen met deze website duidelijkheid scheppen in de wirwar van fabels en feiten over voeding en kanker.” Prof. dr. ir. Ellen Kampman (hoogleraar Voeding en kanker aan Wageningen University) spreekt van een website van experts voor patiënten. “Ik hoop dat deze informatie mensen helpt om beter door de kankertherapie heen te komen en daarna gezondere keuzes te maken.” 

Ondersteuning 
De website Voeding & kanker Info krijgt ondersteuning van een adviesraad met daarin onder anderen patiënten, artsen, verpleegkundigen, diëtisten, wetenschappers en communicatieadviseurs. De website wordt financieel ondersteund door Alpe d’Huzes / KWF Kankerbestrijding. 

Gerelateerd nieuws

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Kanker in Nederland: Sociaaleconomische verschillen deel 3 Mensen met een lager inkomen in Nederland leven gemiddeld korter en hebben minder kans om kanker te overleven dan mensen met een hoger inkomen. Ook ervaren ze een verminderde kwaliteit van leven bij of na kanker. Dit blijkt uit ons nieuwste onderzoek naar sociaaleconomische ongelijkheid in de kankerzorg. De resultaten worden vanavond gepresenteerd en toegelicht tijdens het IKNL-symposium "Gezondheidsverschillen bij kanker in Nederland: Hoe dichten we de kloof?” lees verder

Overleving mensen met kanker in Nederland verder gestegen

nieuwe behandelmethodes De overlevingskansen van patiënten met kanker zijn in 20 jaar bemoedigend gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) voor 2020-2022, die IKNL heeft gepubliceerd. We zien bij verschillende soorten kanker aanzienlijke verbeteringen in de driejaarsoverleving. Dit komt door nieuwe behandelmethodes met onder meer innovatieve geneesmiddelen, en door betere diagnostiek. De vijfjaarsoverleving voor de periode 2018-2022 is ten opzichte van 2013-2017 gestegen met 2 procentpunt naar 68%. Van alle patiënten bij wie in de periode 2018-2022 kanker is vastgesteld zal ruim twee derde (68%) de eerste 5 jaar na de ziekte overleven. lees verder