Nieuwe website met betrouwbare informatie over voeding en kanker

Onlangs is de nieuwe website Voeding & Kanker Info, www.voedingenkankerinfo.nl, gelanceerd. Op deze website staat betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de samenhang tussen voeding en kanker. De site is bedoeld voor (ex-)patiënten, familieleden van patiënten en alle andere mensen met belangstelling voor dit onderwerp. Naast informatie over voeding tijdens de behandeling, bevat de website ook antwoorden op vragen over de preventie van kanker en voeding ná de behandeling van kanker. 

De website Voeding & kanker Info is een initiatief van IKNL, de Wageningen Universiteit en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO). 

Fabels en feiten 
Er is momenteel veel te doen over de zogeheten ‘superfoods’. Zo circuleren er bijvoorbeeld berichten dat acaibessen werkzaam zouden zijn tegen kanker. De website Voeding & kanker Info zet duidelijk uiteen dat dit een fabel is en dat dergelijke verhalen mogelijk voortkomen uit studies in reageerbuisjes in laboratoria. Er zijn echter geen studies bekend waaruit blijkt dat dit effect bij mensen is aangetoond. 

Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat het eten van biefstuk kracht geeft. Consumptie van rood vlees verhoogt echter het risico op het ontwikkelen van darmkanker. Om die reden wordt aangeraden om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Op Voeding & Kanker Info zijn meer van dergelijke voorbeelden te vinden. 

Betrouwbare informatie 
De initiatiefnemers achter de website constateren dat er steeds meer vraag is naar goede en betrouwbare informatie over voeding en kanker. Ze hopen en verwachten dat de website in deze behoefte voorziet. De website heeft een ‘dynamisch karakter’. 
Dat wil zeggen dat de inhoud voortdurend wordt aangevuld met nieuwe, nog niet eerder gestelde vragen en de antwoorden die daarbij horen. 

Dr. Sandra Beijer (IKNL): “We willen met deze website duidelijkheid scheppen in de wirwar van fabels en feiten over voeding en kanker.” Prof. dr. ir. Ellen Kampman (hoogleraar Voeding en kanker aan Wageningen University) spreekt van een website van experts voor patiënten. “Ik hoop dat deze informatie mensen helpt om beter door de kankertherapie heen te komen en daarna gezondere keuzes te maken.” 

Ondersteuning 
De website Voeding & kanker Info krijgt ondersteuning van een adviesraad met daarin onder anderen patiënten, artsen, verpleegkundigen, diëtisten, wetenschappers en communicatieadviseurs. De website wordt financieel ondersteund door Alpe d’Huzes / KWF Kankerbestrijding. 

Gerelateerd nieuws

Congres Kanker & Leven 12 mei 2023: Meld je nu aan!

congres 2023

Voor mensen die leven met kanker is het belangrijk dat de zorg vanuit het ziekenhuis naadloos aansluit op de eerstelijns zorg. Zorgverleners uit de eerste lijn werken steeds vaker met elkaar samen in oncologiezorgnetwerken. Op het congres Kanker & Leven op 12 mei 2023 staat de vraag centraal hoe we de zorg voor de gevolgen van kanker in oncologiezorgnetwerken, informele zorg en medisch technische zorg vanuit het ziekenhuis met elkaar kunnen verbinden.

lees verder

ESMO: ‘Samenwerking ook op Europees niveau nodig voor mensen die leven met of na kanker’

Lonneke, een witte vrouw met een korte blonde bob, staat glimlachend met haar arm geleund op een bureau. Ze draagt een spijkerjasje en een zwart-wit gestreepte top

Leven met of na kanker moet ook op Europees niveau aandacht krijgen, aldus de European Society for Medical Oncology (ESMO). Niet alleen omdat iedereen in Europa toegang moet krijgen tot de best mogelijke zorg, maar ook omdat we binnen Europa van elkaar kunnen leren. Dr. Lonneke van de Poll-Franse (IKNL/NKI-AVL/Tilburg University) is een van de experts binnen ESMO betrokken bij het onderwerp kanker en kwaliteit van leven: ‘We willen goede zorg realiseren voor iedereen die leeft met of na kanker, maar de zorg is lokaal overal anders ingericht. De best ingerichte zorg zal er dus overal anders uit zien, maar we kunnen op Europees niveau van elkaar leren en samenwerken.’

lees verder