Nieuwe website met betrouwbare informatie over voeding en kanker

Onlangs is de nieuwe website Voeding & Kanker Info, www.voedingenkankerinfo.nl, gelanceerd. Op deze website staat betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de samenhang tussen voeding en kanker. De site is bedoeld voor (ex-)patiënten, familieleden van patiënten en alle andere mensen met belangstelling voor dit onderwerp. Naast informatie over voeding tijdens de behandeling, bevat de website ook antwoorden op vragen over de preventie van kanker en voeding ná de behandeling van kanker. 

De website Voeding & kanker Info is een initiatief van IKNL, de Wageningen Universiteit en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO). 

Fabels en feiten 
Er is momenteel veel te doen over de zogeheten ‘superfoods’. Zo circuleren er bijvoorbeeld berichten dat acaibessen werkzaam zouden zijn tegen kanker. De website Voeding & kanker Info zet duidelijk uiteen dat dit een fabel is en dat dergelijke verhalen mogelijk voortkomen uit studies in reageerbuisjes in laboratoria. Er zijn echter geen studies bekend waaruit blijkt dat dit effect bij mensen is aangetoond. 

Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat het eten van biefstuk kracht geeft. Consumptie van rood vlees verhoogt echter het risico op het ontwikkelen van darmkanker. Om die reden wordt aangeraden om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Op Voeding & Kanker Info zijn meer van dergelijke voorbeelden te vinden. 

Betrouwbare informatie 
De initiatiefnemers achter de website constateren dat er steeds meer vraag is naar goede en betrouwbare informatie over voeding en kanker. Ze hopen en verwachten dat de website in deze behoefte voorziet. De website heeft een ‘dynamisch karakter’. 
Dat wil zeggen dat de inhoud voortdurend wordt aangevuld met nieuwe, nog niet eerder gestelde vragen en de antwoorden die daarbij horen. 

Dr. Sandra Beijer (IKNL): “We willen met deze website duidelijkheid scheppen in de wirwar van fabels en feiten over voeding en kanker.” Prof. dr. ir. Ellen Kampman (hoogleraar Voeding en kanker aan Wageningen University) spreekt van een website van experts voor patiënten. “Ik hoop dat deze informatie mensen helpt om beter door de kankertherapie heen te komen en daarna gezondere keuzes te maken.” 

Ondersteuning 
De website Voeding & kanker Info krijgt ondersteuning van een adviesraad met daarin onder anderen patiënten, artsen, verpleegkundigen, diëtisten, wetenschappers en communicatieadviseurs. De website wordt financieel ondersteund door Alpe d’Huzes / KWF Kankerbestrijding. 

Gerelateerd nieuws

Overlevingsverschillen tussen jong-volwassenen en kinderen bij non-hodgkinlymfoom

Non-hodgkinlymfoon

Jongvolwassenen (AYA’s) met non-hodgkinlymfoom hebben slechtere overlevingskansen dan kinderen met dezelfde ziekte, blijkt uit Amerikaanse studies. Is in Nederland ook sprake van zo'n overlevingsverschil? Dat onderzochten Maya Schulpen (Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) en collega’s van o.a. HOVON en IKNL op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Zij gaven specifieke aandacht aan de meest voorkomende subtypen: diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), Burkittlymfoom (BL), T-lymfoblastair lymfoom (T-LBL) en anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL). Uit de studie blijkt dat in Nederland AYA’s met T-LBL en BL slechtere overlevingskansen hebben dan kinderen, maar dat er geen verschil is voor DLBCL.

lees verder

Start implementatieproject Vast Aanspreekpunt Oncologie in de eerstelijnszorg

verpleegkundige met patient

Patiënten met kanker vinden een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis erg belangrijk, zo blijkt uit de uitvraag Doneer je Ervaring ‘Kankerzorg is meer dan de medische behandeling’ van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten organisaties (NFK). Om zorg binnen en buiten het ziekenhuis nog beter op elkaar af te stemmen is per 1 mei 2023 het project Vast Aanspreekpunt (VAP) Oncologie in de eerstelijnszorg gestart.

lees verder