campagne palliatieve zorg

Meer dan de helft van de Nederlanders denkt bij palliatieve zorg ten onrechte alleen aan kanker

Als Nederlanders over een collega of buurman horen dat hij ernstig ziek is en ‘in de palliatieve fase zit’, denkt meer dan de helft van hen dat deze persoon kanker heeft. En: ongeveer een derde van de Nederlanders weet niet welke ziekte iemand kan hebben die palliatieve zorg krijgt. Dat Nederlanders daarmee aangeven dat zij slecht op de hoogte zijn van de patiëntengroepen die palliatieve zorg kunnen krijgen, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers afkomstig uit onderzoek dat Motivaction gehouden heeft onder 1.035 Nederlanders. 

‘Dementie, COPD en longfibrose zijn óók ongeneeslijke ziekten’

Waar het vooroordeel vandaan komt, dat palliatieve zorg zich alleen op mensen met ongeneeslijke kanker richt, is nooit onderzocht, geeft huisarts Pieter Knibbe aan. Hij merkt het echter wel in zijn dagelijkse praktijk. “Patiënten zijn zich vaak niet bewust van het feit dat de boodschap ‘U heeft hartfalen, dementie, Parkinson, een longziekte als COPD of longfibrose’ eveneens betekent dat je niet meer beter wordt. Niet zo gek natuurlijk, want dat dat ongeneeslijke ziektes zijn, hoor je ook veel minder vaak dan dat je dat over kanker hoort of leest.”

Palliatieve zorg kan zelfs jaren duren 

Ook brengt de campagne de boodschap over dat palliatieve zorg vele maanden, zelfs jaren verleend kan worden. Immers: tussen de vaststelling dat er sprake is van een ongeneeslijke ziekte én het moment van sterven kan een lange periode zitten. Volgens het Motivation onderzoek is dit onbekend bij de meerderheid van de Nederlanders. Slechts 9% weet dat palliatieve zorg soms langer dan een jaar verleend kan worden, terwijl 62% denkt dat palliatieve zorg slechts enkele weken tot een paar maanden aan de orde kan zijn. Achter dit kennistekort zit de onjuiste gedachte dat palliatieve zorg synoniem is aan terminale zorg. 

Campagne 'Leven tot het laatst' van start

Om meer bekendheid te geven aan palliatieve zorg, en de bekendheid daarvan onder Nedeleven-tot-het-laatst_1.pngrlanders te vergroten, start morgen de campagne ‘Leven tot het laatst’. TV-spotjes, online video’s en advertenties in diverse kranten en tijdschriften zullen vanaf dat moment te zien zijn. De campagne maakt duidelijk dat palliatieve zorg op diverse patiëntengroepen gericht is en dat de focus daarvan ligt op het leven en niet op het sterven, zoals vaak gedacht wordt. De campagne duurt tot en met 2026.

Nationaal Programma Palliatieve Zorg

De campagne ‘Leven tot het laatst’ komt voort uit het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II in samenwerking met KWF. Dit programma wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS. Voor meer informatie over de campagne www.leventothetlaatst.nl.


Week van de Palliatieve Zorg

In de week van 12 tot en met 19 oktober 2024 staat palliatieve zorg volop in de spotlights. Tijdens deze week bieden veel zorgorganisaties speciale activiteiten aan over palliatieve zorg. Bekijk hier de activiteiten in uw regio. Het aanbod gericht op zorgverleners tijdens de Week van de Palliatieve Zorg vindt u hier.

Zelf aan de slag om palliatieve zorg te verbeteren? Hier vindt u de mogelijkheden

WeekvandePalliatieveZorg_Logo.png