tekening vrouw met mobiel in hand

Eigen regie voor (ex-)kankerpatiënten met Appstore op kanker.nl

Vanaf vandaag hebben (ex-)kankerpatiënten -en hun naasten- direct toegang tot apps, websites en keuzehulpen die tot nu toe vaak alleen toegankelijk waren via een zorgverlener. Het gaat om betrouwbare, kwalitatieve zelfzorg-apps en keuzehulpen, op één plek verzameld in de Appstore op kanker.nl. Bovendien biedt KWF (ex-)patiënten of naasten nu na aanmelding op kanker.nl eenmalig 100 euro tegoed om te besteden in de Appstore.

Het platform kanker.nl bestaat sinds juni 2013. Het is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Sinds 2016 beheert en ontwikkelt de onafhankelijke Stichting kanker.nl het platform in nauwe samenwerking met de initiatiefnemers. Kankerpatiënt Mirjam over de Appstore op kanker.nl:

Dat vond ik een van de moeilijkste dingen van het kankerproces; alsof alles je wordt opgelegd. Met hulp van de apps in de Appstore kan ik weer dingen op mijn tempo doen, dat vind ik er zo fijn aan. Ik heb bijvoorbeeld de ‘Kanker Nazorg Wijzer’ gedownload, waarbij je op je eigen tempo tips en opdrachtjes kan doen die voor jou van waarde zijn. Bijvoorbeeld een module met wat je kan doen bij oververmoeidheid.

Zelfmanagement en eigen regie

Er leven inmiddels 830.000 mensen met of na kanker in Nederland. Naar verwachting is dit aantal in 2030 gestegen naar 1,4 miljoen. Op dit moment werkt één op de zeven mensen in de zorg. In 2040 zou dat één op de drie moeten zijn om te voldoen aan de toenemende zorgvraag (Bron: WRR). Zelfmanagement stelt patiënten in staat meer eigen regie te nemen over de kwaliteit van hun leven met en na kanker en daarbij hun beroep op de zorg te verkleinen. Met de Appstore op kanker.nl wordt hierin een belangrijke stap gezet. Ter illustratie: van een van de apps in de Appstore, de Kanker Nazorg Wijzer, is al aangetoond dat gebruikers na zes maanden emotioneel en sociaal beter functioneren en minder last hebben van depressie en vermoeidheid.  

Diversiteit aan apps 

Op www.kanker.nl/appstore zijn op dit moment 25 verschillende apps, websites en keuzehulpen te vinden, allemaal met het thema: zelfzorg bij kanker. Zo staan er apps in die emotionele ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij somberheid, spanning of angst voor terugkeer van kanker. Maar ook apps die hulp bieden bij het kiezen van de meest passende zorg. Daarnaast staan er apps in die helpen om na een behandeling weer fit te worden, mentaal en fysiek. Het aanbod in de Appstore zal de komende maanden naar verwachting snel uitbreiden naar zo'n zestig apps. De apps zijn in samenwerking met de GGD zorgvuldig getest en beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, onderbouwing en privacy.  

Gezamenlijk initiatief

Met dit initiatief beogen KWF, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en Stichting kanker.nl de groeiende groep patiënten nog beter te ondersteunen bij de gevolgen van leven met en na kanker.