Nieuwe stap in het Individueel Zorgplan Palliatieve Zorg​

Op 27 juni is een invitational conference gehouden met als thema ‘Coördinatie en continuïteit van de palliatieve zorg’. Deelnemers van onder meer patiëntenverenigingen, beroepsverenigingen en VWS hebben samen met PZNL gewerkt aan onderwerpen zoals technische implementatie, content en proces van een Individueel Zorgplan (IZP). Dit alles heeft ervoor gezorgd dat het project een stap verder is in de verkenning.

Eerste opstap naar een landelijk IZP

Op basis van input en feedback van de deelnemers tijdens de inivitational conference is een conclusie getrokken en een advies geformuleerd aan VWS. In dit advies beschrijft het team een eerste opstap die nodig wordt geacht om in de toekomst een individueel zorgplan landelijk in gebruik te kunnen nemen. Dit bestaat uit het in de praktijk brengen van een aantal randvoorwaarden in diverse pilots, zoals een informatiestandaard (op eenduidige wijze gegevens vastleggen, zodat de verschillende partijen de gegevens kunnen uitwisselen met behoud van context en semantiek), een technisch model waarbij het IZP met bestaande systemen ‘communiceert’. Daarin kan getoetst worden op welke wijze een individueel zorgplan in gebruik genomen kan worden in de palliatieve zorg. Vanuit deze pilots wordt een basis gelegd voor een grootschalige uitrol van het individueel zorgplan voor de palliatieve zorg in Nederland.

 

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder