Project Verkenning Individueel Zorgplan (IZP) van start

Het met voorrang realiseren van het werken met een individueel zorgplan is één van de aanbevelingen van het kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. In het kwaliteitskader wordt het IZP gezien als een hulpmiddel dat past in de ontwikkeling van multidisciplinaire en persoonsgerichte zorg. Het plan draagt bij aan proactieve zorgplanning, coördinatie van de zorg en eigen regie door de patiënt. Het projectteam heeft recent een visie op proces, content en techniek opgeleverd, dat voorgelegd gaat worden aan zorgverleners en patiënten. Want een belangrijke voorwaarde is dat het rapport en uiteindelijk het individueel zorgplan gedragen wordt door betrokkenen.

‘Het IZP palliatieve zorg is een dynamische set van afspraken tussen patiënt en zorgverlener over zijn eigen zorg. De uitkomsten en afspraken voortkomend uit het proces van proactieve zorgplanning, met gezamenlijke besluitvorming als leidraad, worden vastgelegd en continu geüpdatet in het IZP.’

Doelstelling project

Het projectteam heeft als doel het opleveren van een adviesrapport aan het Ministerie van VWS, met daarin:

  1. De content van het Individueel Zorgplan
  2. Technische scenario’s voor implementatie
  3. De randvoorwaarden om dit mogelijk te maken

Behoor jij tot de doelgroep voor wie het individueel zorgplan is bestemd? Wij vernemen graag je feedback op ons product. Elke drie weken vindt op dinsdag (van 13:00 – 14:00 uur bij IKNL te Utrecht) een review plaats van de tot dan toe opgeleverde uitwerkingen.

Ook maakt het projectteam graag gebruik van bestaande kennis en initiatieven op gebied van zorgplannen, een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) en digitaliseringsprojecten op het gebied van overdracht- en informatie-uitwisseling. Ten slotte zal begin van de zomer een dag durende bijeenkomst georganiseerd worden om met zorgverleners, patiëntvertegenwoordigers en partijen zoals PGO-experts het IZP ‘instapklaar’ te maken voor het werkveld.

Meer informatie

Wil je meedenken, kennis delen of bij een review aanwezig zijn? Meld je bij Theuni Meijaard via 06 184 187 24.

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder