B-learning palliatieve zorg geeft ondersteuning bij trainen van generalisten

Er is een nieuw blended-learning-pakket (b-learning) beschikbaar voor specialisten in de palliatieve zorg/trainer, bijvoorbeeld voor leden van een team palliatieve zorg in het ziekenhuis. Met dit pakket kunnen zij kennis, vaardigheden en verdieping bieden aan generalisten die in aanraking komen met palliatieve zorg. Hiermee is de generalist in staat goede palliatieve zorg te verlenen op de gebieden die in de b-learning aan de orde komen. De b-learning is ontwikkeld door IKNL als lidorganisatie van PZNL en sluit aan op de e-learnings van begingoedzorggoed.nl ontwikkeld door MSD Academy Medical.

De b-learning bestaat uit een handreiking en per workshop een PowerPointpresentatie. Vooraf hebben de deelnemers de e-learning doorlopen. Alle deelnemers hebben op die manier dezelfde basiskennis bij de start van de workshop.

De trainer kan met de b-learning dieper ingaan op onderwerpen waar de deelnemers al kennis mee hebben gemaakt tijdens het volgen van de e-learning. De meerwaarde van de b-learning is het bespreken van specifieke onderwerpen, het behandelen van eigen ingebrachte casussen en het uitwisselen van kennis en ervaring in bijvoorbeeld een multidisciplinaire groepssamenstelling. Op dit moment zijn er zeven onderwerpen beschikbaar, waaronder markering palliatieve fase, gezamenlijke besluitvorming, het slechtnieuwsgesprek en vocht en voeding in de laatste fase.

Meer informatie
Met vragen over de inhoud en werkwijze van B-learning kunt u contact opnemen met Anke van de Vegte, adviseur palliatieve zorg IKNL. Zie ook de handreiking en de PowerPointpresentaties:

Gerelateerd nieuws

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom kankerpatiënten: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder