Congres Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland – van papier naar praktijk

Palliactief en IKNL nodigen zorgverleners en beleidsmakers uit om op 26 april 2018 mee te praten en te denken over wat nodig is om de palliatieve zorg op het afgesproken kwaliteitsniveau te krijgen. Het congres ‘Kwaliteitskader palliatieve zorg - van papier naar praktijk’ is dan ook de aanzet voor de implementatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. De organisatoren willen met het congres inspireren en betrokkenen in de palliatieve zorg met elkaar verbinden. Daarnaast ontvangen deelnemers adviezen om het kwaliteitskader in de eigen praktijk te implementeren.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft tot doel gesteld dat iedere inwoner van Nederland vanaf 2020 verzekerd is van goede palliatieve zorg op de juiste plaats, op het juiste moment en door de juiste zorgverleners. Om voor patiënten, diens naasten en zorgprofessionals te verhelderen wat dit inhoudt, begonnen IKNL en Palliactief in 2015 met het ontwikkelen van een kwaliteitskader. Hierbij raakten vrijwel alle organisaties en zorgverleners in de  palliatieve zorg betrokken. Gezamenlijk legden ze in het kwaliteitskader vast wat de kwaliteit van palliatieve zorg in Nederland moet zijn, geredeneerd vanuit de wensen en waarden van de patiënt en diens naasten. Dit kwaliteitskader is inmiddels officieel gelanceerd en geautoriseerd en onder meer te vinden op pallialine.nl.

Sprekers

De Amerikaanse Diane Meier, een internationaal gezaghebbende expert in de palliatieve zorg, zal op het congres toelichten waarom een kwaliteitskader van belang is en waarom implementatie daarvan onmisbaar is. Zij put hierbij uit haar eigen ervaring in de Verenigde Staten. Daarnaast zal de Ier Phil Larkin, een andere topexpert in de palliatieve zorg, suggesties doen over hoe generalisten en specialisten in de palliatieve zorg samen kunnen werken. Operazanger Ernst Daniël Smid spreekt over zijn persoonlijke ervaring met palliatieve zorg en zal  een lied zingen. Ook wordt een onderzoek toegelicht over wat patiënten en naasten bij palliatieve zorg belangrijk vinden en wordt het kwaliteitskader bediscussieerd.

PZNL
In de middag zijn er diverse workshops, die onder meer ingaan op palliatieve zorg in de eerste lijn, palliatieve netwerkzorg en de ontwikkeling van het individueel zorgplan. Tot slot wordt op deze congresdag de coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) geïntroduceerd. Deze is opgericht om meer samenhang in de palliatieve zorg te brengen, zorgverleners te ondersteunen en de samenwerking tussen de vele betrokken partijen te versterken. 

Aanmelden congres
Het congres is op donderdag 26 april 2018 in Burgers’ Zoo in Arnhem en duurt van 09.00 uur tot 18.00 uur. 
Let op: inschrijven is helaas niet meer mogelijk, het maximaal aantal deelnemers is bereikt. 

Gerelateerd nieuws

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom kankerpatiënten: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder