Signalering in de palliatieve fase vernieuwd

De methode Signalering in de palliatieve fase is uitgebreid met een signaleringskaart en achtergrondinformatie over mantelzorg. Ook is de achtergrondinformatie dementie aangepast op basis van de white paper van de EAPC. De vernieuwde set is voor € 21,50 te bestellen via de IKNL-webshop.

Handvatten voor signaleren
Goed signaleren draagt in belangrijke mate bij aan goede palliatieve zorg. Verzorgenden signaleren vaak als eerste een verandering in conditie of gedrag bij zorgvragers. De denk- en werkmethode Signalering in de palliatieve fase biedt hiervoor concrete handvatten. 

Goede voorbeelden in de palliatieve zorg
Signalering in de palliatieve fase is naast Besluitvorming in de palliatieve fase en het zorpgad Stervensfase één van de zogenoemde zogenoemde Goede Voorbeelden binnen het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg (VPZ) van ZonMw. Hiermee stimuleert ZonMW zorgaanbieders om bestaande kennis en inzichten in de praktijk toe te passen om de palliatieve zorg in Nederland te verbeteren. In november 2014 ontving IKNL de ZonMw Parel voor de bijdrage van de implementatie van deze methode aan betere signalering en samenwerking in de palliatieve zorg.

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder