PAZORI geeft prioriteiten aan bij revisie richtlijnen palliatieve zorg

Het platform Palliatieve Zorg Richtlijnen (PAZORI) heeft begin september 2015 de actualiteit besproken van ruim 40 richtlijnen voor de palliatieve zorg. De meeste richtlijnen werden in 2010 voor het laatst herzien. Uit de inventarisatie kwam naar voren dat in 2015 / 2016 prioriteit gegeven zal worden aan revisie van de richtlijnen ‘Palliatieve zorg bij hartfalen’ en ‘Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase’. Daarnaast worden de mogelijkheden verkend voor samenwerking bij de herziening van de richtlijnen Dementie, Hersenmetastasen en Pijn.

Ter voorbereiding op de bespreking is door IKNL een uitgebreide inventarisatie uitgevoerd om inzichtelijk te maken welke richtlijnen in aanmerking komen voor revisie, welk tijdstip hiervoor het meest geschikt is en de werkwijze voor de revisie. De resultaten van de inventarisatie zijn tijdens de bijeenkomst van het platform gebruikt om prioriteiten aan te brengen welke richtlijnen in 2015 / 2016 in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) revisie. Later dit jaar komt PAZORI opnieuw bijeen om beleid op te stellen voor de actualisatie van de overige richtlijnen palliatieve zorg.

Opzet inventarisatie
Aan 54 auteurs (inhoudelijk experts) van de richtlijnen palliatieve zorg en 15 andere experts zijn vragen voorgelegd met betrekking tot de actualiteit van de richtlijnen. Dat deden ze onder meer aan de hand van de volgende vraag: ‘Zijn de aanbevelingen in de vigerende richtlijnen nog actueel (op basis van huidige kennis / literatuur / evidence) of moeten deze aangepast of aangevuld worden?’.  Daarnaast zijn in de inventarisatie de mogelijkheden meegenomen voor (inter)nationale samenwerking, efficiënte inzet van mankracht, financiële middelen en het voorkomen van overlap.

Daarnaast is aan vijf beroepsverenigingen (NIV, NHG PALHAG, NPCF, V&VN Palliatieve Zorg en Verenso) gevraagd welke richtlijnen (onderwerpen) volgens deze verenigingen in aanmerking komen voor revisie en om welke reden(en). IKNL heeft aanvullende informatie verzameld over onder andere de meest besproken symptomen tijdens consultdiensten palliatieve zorg, ontwikkelingen rond externe (inter)nationale richtlijnen en bezoekersaantallen van Pallialine en Oncoline. 

Prioriteit 2015 / 2016
Op basis van de resultaten van de inventarisatie heeft het PAZORI-platform prioriteit gegeven aan revisie van de volgende richtlijnen in 2015 / 2016:

  1. Palliatieve zorg bij hartfalen

  2. Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase

Daarnaast geeft PAZORI voorrang aan het verkennen van mogelijkheden tot samenwerking bij de herziening van de richtlijnen Dementie, Hersenmetastasen en Pijn. De bedoeling is om samen aan een meer algemene richtlijn te werken op het onderdeel zorg in de palliatieve fase. Het herschrijven van het document ‘Algemene principes van palliatieve zorg’ staat ook op de agenda. 

In eerdere prioriteringsrondes (2014 / 2015) werden de richtlijnen Dyspneu in de palliatieve fase; Palliatieve zorg bij nierfalen en Spirituele zorg al op de revisielijst geplaatst. Deze drie richtlijnen zijn momenteel in ontwikkeling. De eerstvolgende bijeenkomst van PAZORI vindt plaats op 17 december 2015.

Over PAZORI
Het landelijke, multidisciplinaire platform Palliatieve Zorg Richtlijnen (PAZORI) is eind 2013 opgericht en bestaat uit gemandateerde leden van wetenschappelijke, beroeps- en patiëntenverenigingen binnen de palliatieve zorg. PAZORI adviseert over (kwaliteit en beleid rondom) richtlijnontwikkeling, -implementatie en -evaluatie en vormt de brug naar de praktijk. Op deze wijze vergroot het platform de betrokkenheid en inzet van zorgprofessionals. 

Voorzitter van het platform is dr. A. de Graeff, internist-oncoloog in het UMC Utrecht en hospicearts bij Academisch Hospice Demeter in De Bilt. Samen met IKNL signaleert PAZORI knelpunten, prioriteert richtlijnonderwerpen en verbetert de richtlijnmethodiek. Daarnaast stimuleert het platform de integratie van palliatieve zorg in oncologische en andere ziektespecifieke richtlijnen.

  • Meer informatie is verkrijgbaar bij Naomi Reitsma (projectmedewerker palliatieve zorg).

  • Van de richtlijnen palliatieve zorg is een handig zakboekje verkrijgbaar. Ook zijn diverse samenvattingskaarten beschikbaar, waaronder Pijn in de palliatieve fase, Palliatieve sedatie, Misselijkheid en Braken. Deze artikelen kunnen besteld worden in de IKNL-webshop.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe update tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder