Implementatie van zorgpaden in Maasziekenhuis Pantein

Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer geeft samen met IKNL de implementaties van vier zorgpaden (mamma, long, colon en prostaat) vorm.  Dit is voor het eerst dat een ziekenhuis zo uitgebreid de implementatie van zorgpaden aanpakt. Na een beschrijving van de zorgpaden is de fase van daadwerkelijke implementatie begonnen.

Coaching-on-the-job
Het ziekenhuis heeft kwaliteit van zorg hoog in het vaandel staan en pakt de complexe implementatie van de zorgpaden goed aan. Zo zijn er voor elk zorgpad een of meerdere kartrekkers benoemd: enthousiaste verpleegkundigen die in samenspraak met de andere betrokken disciplines de implementatie vorm geven. IKNL verzorgt hierbij coaching-on-the-job. Dit gebeurt nadat de kartrekkers een kick-off bijeenkomst en een initiƫle training hebben gehad. Later dit jaar en begin volgend jaar volgen nog twee gezamenlijke bijeenkomsten.

De coaching-on-the-job bestaat uit advisering, meedenken, geven van feedback, delen van kennis en ervaring met als doel de implementatie zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Hierbij staan de vragen van de kartrekkers centraal. De implementatie verloopt per zorgpad anders omdat elk zorgpad een  andere manier van zorg verleent.

Gamification
IKNL ontwikkelt nieuwe instrumenten om de implementatie van zorgpaden te faciliteren. Zo wordt er nu hard gewerkt aan een game, een bordspel dat door het met betrokken professionals te spelen de implementatie een goede start of een nieuwe impuls kan geven. Dit spel wordt in het Maasziekenhuis toegepast bij dit implementatietraject. Hierover leest u in een volgende nieuwsbrief meer.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit traject, gaat u ook aan de slag met de implementatie van zorgpaden of wilt u de implementatie een nieuwe impuls geven? Neem dan contact op met Tessa de Leur, senior adviseur IKNL t.deleur@iknl.nl