Logo Plugin met stekker

PLUGIN - het Platform voor Uitwisseling en Hergebruik van Klinische Data Nederland

Om de zorg betaalbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit te houden, zijn gedeelde inzichten uit klinische data essentieel. Maar het verkrijgen van die inzichten is vaak een grote uitdaging, bijvoorbeeld omdat IT-systemen verschillen, elektronische patiëntendossiers (EPD's) anders georganiseerd zijn en doordat ze vaak ongestructureerde informatie bevatten, zoals verslagen en brieven. Uitwisseling en hergebruik van data is daardoor voor veel ziekenhuizen complex en arbeidsintensief. Het project PLUGIN biedt daarvoor een oplossing, waarbij de data (veilig en gestandaardiseerd) bij de bron kunnen blijven, maar de algoritmen - ofwel berekeningen/analyses - naar de data toe worden gebracht en de privacy van patiënten dus gewaarborgd blijft. 

PLUGIN is een initiatief van DHD, het Expertisecentrum Zorgalgoritmen (EZA), en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Samen willen zij één landelijk dekkende, federatieve infrastructuur (PLUGIN) ontwikkelen, van en voor de Nederlandse ziekenhuizen, om secundair gebruik van klinische gegevens te vereenvoudigen.

Door klinische gegevens op een veilige manier toegankelijk te maken, worden verschillende toepassingen mogelijk gemaakt, zoals:

  • Het ontwikkelen van AI-toepassingen, zowel voor het ondersteunen van administratieve verrichtingen (zoals het coderen van diagnoses) als voor de artsen en andere zorgprofessionals ter ondersteuning bij klinische beslissingen (clinical decision support).
  • Het signaleren van patiënten die aan bepaalde criteria voldoen (bijvoorbeeld het detecteren van uitzaaiingen jaren na eerste diagnose, om zo het effect van behandeling te onderzoeken).
  • Het ondersteunen van gegevensuitwisseling (voor bijvoorbeeld kwaliteitsregistraties, de Landelijke Basisadministratie Ziekenhuiszorg en de Nederlandse Kankerregistratie - NKR)

Met de federatieve techniek vantage6, in combinatie met 'FHIR- standaardisatie aan de bron' biedt PLUGIN daarmee één infrastructuur die voor meer doelen gebruikt kan worden. FHIR (spreek uit als het Engelse fire) is een standaard om  gegevens digitaal te registreren waardoor je ze makkelijker kan uitwisselen.

Aanleiding

PLUGIN is ontstaan uit een samenwerking tussen DHD, IKNL en EZA. De drie organisaties werken allen met Nederlandse ziekenhuizen aan hergebruik van klinische data ter ondersteuning van de zorg. DHD heeft jarenlange ervaring met AI-ondersteund coderen (AIOC). De resultaten daarvan zijn succesvol: momenteel wordt al 70% van de dagopnamen bij aangelsoten ziekenhuizen automatisch gecodeerd met een betrouwbaarheid van minstens 80%. Dit blijkt van grote waarde voor ziekenhuizen, gezien het tekort aan medische codeurs. DHD was op zoek naar een toekomstbestendige architectuur voor zowel het trainen van toekomstige codeermodellen als het uitvoeren van de modellen bij de ziekenhuizen. IKNL is hoofdontwikkelaar van de toekomstbestendige, federatieve architectuur Vantage6. Daarnaast heeft IKNL expertise in standaardisatie en gegevensuitwisseling. EZA ontwikkelt in co-creatie met zorgprofessionals machine learning algoritmen voor ziekenhuizen. EZA is opgericht door de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) samen met Bart-Jan Verhoeff, internist-nefroloog in Ziekenhuis St Jansdal.

Beoogde resultaten

Concreet willen we op korte termijn vijf use-cases opleveren:

  • AI-ondersteund-coderen: via PLUGIN zal DHD een AI-model trainen bij alle deelnemende ziekenhuizen van dit project om de ICD-10 code (internationaal gehanteerde lijst met codes van ziekten van de Wereldgezondheidsorganisatie) van dag- en klinische opnamen te voorspellen. Dit leidt tot kostenvermindering, kwaliteitsverbetering van de diagnosecodering en een vermindering van administratieve taken.
  • NKR-item: PLUGIN maakt het eenvoudig om (eventueel gepseudonimiseerde) gegevens te verstrekken aan relevante partijen die toestemming hebben deze gegevens te ontvangen. Dit leidt tot kostenvermindering en minder registratielast. Via PLUGIN gaan we binnen deze use-case het hiervoor genoemde aantonen.
  • Signalering van uitzaaiingen op afstand: via PLUGIN zal IKNLkan IKNLhet mogelijk maken om patiënten te identificeren die later in het ziekteproces, ook jaren na behandeling, metastasen (uitzaaiingen) op afstand ontwikkelen. Dit leidt tot beter inzicht in behandeleffect en verbetering van de zorg.
  • Dashboard voor de palliatieve zorg: via PLUGIN is het mogelijk om zowel per ziekenhuis als landelijk indicatoren uit te rekenen die inzicht geven in proactieve zorgplanning en potentieel niet-passende zorg. Dit geeft handvatten voor het verbeteren van de zorg.
  • Voorspellen van klinische verslechtering, delier, en kwetsbaarheid na ontslag:
    Om de druk op de gezondheidszorg te verminderen, is het van groot belang de zorg efficiënter en effectiever te maken, rekening houdend met de kosten van de zorg. Voorspellende algoritmen zijn daarom nodig om deze uitdagingen aan te pakken. Via PLUGIN gaat EZA AI-modellen ontwikkelen die klinische verslechtering, het risico op het ontwikkelen van een delier en kwetsbaarheid na ontslag voorspellen. Door tijdige signalering kan eerder en proactief in het zorgproces worden gehandeld, wat de patiënt ten goede komt.

 Opzet

Het PLUGIN-project bestaat uit 3 fases, die hieronder kort worden beschreven. Het project bevindt zich momenteel aan het begin van fase 2. 

Fase 1: Voorbereiding
In de voorbereidende fase wordt gewerkt aan het benaderen van pilot-ziekenhuizen, zijn voorbereidingen getroffen op gebied van installatie van hard- en software en wordt aan juridische vraagstukken gewerkt.
 
Fase 2: Pilot
In de tweede fase wordt, samen met de deelnemende ziekenhuizen, gewerkt aan het standaardiseren van EPD-data en het installeren van hard- en software. Ook worden de randvoorwaarden opgesteld voor het gebruik en beheer van de infrastructuur. Dit heeft tot doel aan te tonen dat deze aanpak haalbaar en schaalbaar is.

Fase 3: Uitrol
Als de pilot succesvol is afgerond, wordt het aantal deelnemende ziekenhuizen in de derde fase uitgebreid. Het doel is om uiteindelijk alle Nederlandse ziekenhuizen aan te sluiten. Daarnaast kunnen ook nieuwe/aanvullende use-cases worden opgepakt, afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn in de tweede fase.

Meer informatie 

Meer informatie en documentatie over dit project is te vinden op de website van PLUGIN.
Voor eventuele vragen over dit project kunt u contact opnemen met projectleider Eva Mezei

Projectleider(s)

- IKNL: Eva Mezei

- DHD: Madou Derksen

- EZA: Joline van Sorge

Samenwerkingspartners

- DHD

Expertisecentrum Zorgalgoritmen (EZA) 

- ondersteuning vanuit TU/e en Health-RI

Financier(s)

IKNL, DHD, EZA

Looptijd

2023 - 2024