Ervaring cursist Naomi Verbraak: 'Het is niet alleen leren, je leert ook nadenken'

scholingstraject verzorgenden palliatieve zorgNaomi Verbraak (28) werkt sinds een jaar als ´Verzorgende IG Nachtzorg´ bij Stichting Careyn Zorg Thuis in Breda. Onlangs nam ze deel aan de cursus 'Palliatieve zorg door verzorgenden' van IKNL en de regionale netwerken palliatieve zorg in Brabant en Noord-Limburg. Ze vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met deze cursus.

Na een afwachtende houding, bood ik me natuurlijk aan voor deze cursus. Want zo ben ik nu eenmaal. Nu zit ik achter mijn laptopje en realiseer me dat er zoveel te vertellen valt dat ik mijn best moet doen om het in één A4'tje op te schrijven. Mijn belangrijkste doel is om meer collega's te enthousiasmeren om ook deze cursus te gaan volgen.

Dat je aan het eind een officieel certificaat krijgt en een heerlijk hapje en drankje krijgt aangeboden, is natuurlijk niet het allerbelangrijkste deel van zo'n cursus. Je leert er zo ontzettend veel van. Het is meer dan zorg alleen. Je krijgt door de cursus veel meer inzicht in en wat je voor mensen in de palliatieve fase kunt betekenen; het is veel meer dan alleen een wasbeurt.

Aftrap cursus
Vol goede moed stap je de cursus in. Het is een erkende cursus die niet per definitie nieuw is, maar wel in een nieuw jasje is gestoken en aangekleed met de zogenoemde ELO. Je vraagt je natuurlijk af: "ELO, wat is nou?" Nou, dat is simpelweg de afkorting voor Elektronische Leer Omgeving. In de volksmond noemen we dat ook wel ‘leren via de computer'.

Voor veel deelnemers was het even wennen, alhoewel het voor mij net 4 jaar geleden is dat ik competentiegericht moest studeren. Daar leek het ook een beetje op. Voor iedereen was het natuurlijk aanpakken en ‘zien waar het schip strandt'. Ik had het idee dat het voor onze docent, Marijke van Best (verpleegkundige Careyn Hospice Breda), een grotere uitdaging was, aangezien het om een grote groep cursisten ging die begeleiding nodig hadden. Maar gaandeweg ontdekten we samen de verbeterpunten. Deze worden nog aangepast om de cursus in de toekomst nog beter te kunnen bieden.

Introductie
Om eerlijk te zijn, stapte ik er blanco in. Wel wilde ik meer weten over palliatieve zorg. Je weet op voorhand niet wat de verwachtingen zijn en sowieso niet wat je te doen staat. Ik moest me aanmelden op een website waar de cursus volledig in verwerkt was. In verschillende kaders kreeg je thema's te zien. Je treft er ook een elektronische bibliotheek aan. De introductie was heel duidelijk en helder. Dat geldt ook voor de informatie en verwijzingen op de website.

De cursus
De eerste keer dat ik huiswerk moest maken dacht ik: "Help, waar ben ik aan begonnen. Zoveel in een keer. Poe... Maar daarna viel het reuze mee en had ik zoiets van "Goh, dat was toch effe schrikken, maar zo kan het dus ook". Inhoudelijk gaat de cursus over alles rondom het sterven. Van ethische dilemma's en ziektebeelden in de stervensfase tot aan euthanasie en communicatieve vaardigheden.

Je leert hoe je om kunt gaan met stervenden en met de familie, wat niet altijd even gemakkelijk is. Mensen vinden het over het algemeen toch moeilijk om over de dood te spreken. Want de dood brengt toch iets duisters met zich mee. Maar de dood hoort bij het leven. Daar kun je uiteindelijk niet omheen.

Wat ik leuk vond aan de cursus is de goede opbouw. Dat je door ervaringen met elkaar te delen de dingen ook beter kunt relativeren en oppakken. Je hebt wat aan elkaar. Het is dus een cursus waar je niet alleen leert, maar waar je ook aan het denken wordt gezet. Ik zou het zo over doen. Mocht er een verdiepingscursus komen, ben ik er als eerste bij.' 

Meer informatie: Project Palliatieve Zorg door Verzorgenden

E-learningmodule 'Palliatieve zorg door verzorgenden'
 
Deze film is ook te bekijken via YouTube.

nieuwsbrieven
U kunt zich abonneren op de nieuwsbrieven van IKNL via onderstaande knop.

informatie
Vragen? Neem contact op met IKNL
t 088 234 60 00

volg ons: