12 oktober: Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

11-10-2019

De coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) vindt dat iedereen recht heeft op de beste palliatieve zorg. Daarom werken we samen met onze leden en het werkveld aan onderzoeken, projecten en initiatieven die hieraan bijdragen. Zaterdag 12 oktober 2019, de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg, delen we er graag een aantal.

Online platform palliatieve zorg binnenkort live

Eind oktober gaat het online platform Palliaweb live. Palliaweb biedt relevante en actuele kennis, tools en informatie voor iedereen die betrokken is bij palliatieve zorgverlening. Vanaf de lancering wordt de site doorlopend doorontwikkeld en voorzien van relevante, actuele content. Palliaweb is er voor iedereen die in of aan palliatieve zorgverlening werkt. Vanaf eind oktober: www.palliaweb.nl.

Onderzoek naar kwaliteit van leven bij mensen met gevorderde kanker in palliatieve fase

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar hoe mensen met gevorderde kanker en hun naasten de zorg en kwaliteit van leven ervaren in de palliatieve fase. De eQuiPe-studie vraagt patiënten en naasten naar hun ervaringen, met als doel om van de resultaten te leren en te verbeteren. “Wat deelnemers ons vaak vertellen, is dat zij graag iets willen achterlaten voor andere patiënten met kanker. Ze hopen dat hun ervaringen kunnen helpen bij het omgaan met zowel de ziekte als met de laatste levensfase,” aldus de onderzoekers. Meer weten? Lees het interview met de onderzoekers.

Samenwerking PZNL en Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg

Met de gezamenlijke ambitie ‘goede palliatieve zorg voor iedereen’, tekenden PZNL en Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg deze zomer een samenwerkingsovereenkomst. Samenwerking vindt op meerdere vlakken plaats. Het Kenniscentrum onderzoekt welke knelpunten kinderen, ouders en professionals ervaren. Ze zijn opgenomen in de Landelijke Werkagenda Kinderpalliatieve Zorg 2019-2021, waarin PZNL een actieve rol vervult. Bijvoorbeeld op het thema palliatieve zorg wanneer een patiënt de leeftijd van 18 jaar bereikt.

Eerste kerncijfers palliatieve zorg gelanceerd

“Waar vind ik actuele feiten en cijfers over de palliatieve zorg?” Die vraag was het startpunt van het rapport ‘Kerncijfers palliatieve zorg’ van PZNL. PZNL wil met deze Kerncijfers meer inzicht bieden in de palliatieve zorg en een bijdrage leveren aan de bewustwording van zorgverleners, bestuurders, beleidsmakers en ondersteuningsorganisaties. Met als doel de zorg voor de patiënt in zijn laatste levensfase verder te ontwikkelen en verbeteren. Lees hier het rapport.

 

volg ons: